НАСА изпраща Amazon Alexa на мисия в космоса

Гласовият асистент ще помага на космонавтите, но първата му мисия ще е без хора

НАСА изпраща Amazon Alexa на мисия в космоса | StandartNews.com

Amazon и Lockheed Martin, подизпълнител на НАСА, обявиха, че гласовият асистент на Amazon ще бъде част от космическата мисия Artemis I на агенцията. Alexa ще се използва на космическия кораб Orion, като част от полезния товар Callisto, който ще бъде изведен в орбита.

Асистентът на Amazon ще има достъп до системите на космическия кораб и телеметричните данни по време на цялата мисия. Той ще може да отговаря на въпроси като "Алекса, каква е температурата в кабината?" и ще получава информация от устройства, свързани с кораба, като осветлението.

НАСА ще даде на Alexa връзка до своята Deep Space Network, което ще позволи на асистента да получава информация от Земята. В това число влизат брифинги за новини и дори спортни резултати. Тази функция ще позволи на астронавтите да бъдат информирани за случващото се на планетата, докато са в космоса, така че да се чувстват по-свързани с дома си. Според Amazon гласовите взаимодействия с Alexa ще направят живота на екипажа по-лесен и по-ефективен.

Artemis I ще бъде мисия без екипаж и за да тества Alexa в космоса, НАСА ще използва отдалечен достъп до Калисто през Центъра за управление на мисията. Оттам специалистите на НАСА ще могат да взаимодействат с изкуствения интелект и да създава виртуално изживяване на екипажа. Всичко, което се случва на борда на космическия кораб, ще бъде записано и изпратено обратно на Земята, където инженерите ще анализират данните и ще подобрят технологията за бъдещи мисии с космонавти на борда.

По време на мисията Artemis I потребителите, които използват Alexa-съвместими устройства, ще могат да получат информация за нея. Интересуващите се ще имат достъп до телеметричните данни на Orion, както и до видеоклипове и снимки от мисията.

Четете повече технологични новини в нашата специализирана рубрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай