Направиха електромобил, който се зарежда само за 6 минути

Базираният на Lotus Elise Nyobolt EV е с ниобиеви батерии

Направиха електромобил, който се зарежда само за 6 минути | StandartNews.com

Новият Nyobolt EV обещава да направи революция в зареждането на батериите. Благодарение на използването на ниобиеви батерии времето за зареждане е намалено до само 6 минути. Това е значително по-бързо от всеки съществуващ друг модел за момента.

Nyobolt EV е електрически автомобил, който дава ново определение на концепцията Lotus Elise. Той е базиран на удължено шаси на Lotus Exige с нова каросерия, проектирана от Джулиан Томпсън, дизайнер на оригиналния Elise от 1996 г. Но основната иновация се крие под капака: нова технология за батерии, която обещава по-бързо зареждане от всеки друг електромобил, предлаган на пазара днес.

Известно е, че електрическите автомобили превъзхождат автомобилите с бензинови двигатели в почти всичко. Те са 3-4 пъти по-ефективни, имат по-малко движещи се части, по-тихи и по-плавни са, а максималният въртящ момент е наличен почти мигновено. Въпреки това зареждането на батерията отнема повече време, отколкото зареждането на бензинов резервоар, което кара много купувачи на електромобили да се притесняват за пробега с едно зареждане. Това кара производителите на електромобили да увеличават капацитета на батериите си, за да увеличат пробега. Това, от своя страна, прави електрическите автомобили тежки и скъпи.

"Мечтаем за пробег от 10 мили/кВтч. Не знам дали можем да постигнем това с електромобилите, но определено разглеждаме варианти, които могат да ни позволят да се доближим до тази цифра. Автомобилът трябва да бъде аеродинамичен и лек. Нашето предизвикателство е да го направим лек", казва Стив Хътчинс, вицепрезидент по операциите и инженерството в британския стартъп Nyobolt.

Стартъпът Nyobolt прилага изследвания, проведени в Университета в Кеймбридж, при които са използвани ниобиеви и волфрамови оксиди за аноди на батерии. "Зареждането е процесът, при който литиевите йони навлизат в анода. Той е свързан повече с мобилността на литиевите йони, отколкото с каквото и да било друго. 95% от автомобилите в света имат графитни аноди. Те имат слоеста структура и пролуката е по-голяма от литиевите йони, така че литиевият йон може да влезе, но подвижността му е ограничена. Ние разработваме материали за аноди, при които подвижността е 100 пъти по-голяма", обясни Хътчинс.

"Подвижността при анодите е едно, но за да се получи бързозареждаща се клетка - по същество същото като високоенергийна клетка - електричеството отива в едната или другата посока; за целта все още трябва да имате много ниско съпротивление", продължи той. За тази цел Nyobolt е разработила ниобиеви материали за аноди в Обединеното кралство. Междувременно в САЩ друг екип, съставен от бивши служители на A123, които преди това разработиха клетката KERS за Формула 1, работи върху катода за новата батерия.

В Обединеното кралство Nyobolt разполага с екип от системни инженери, които инсталират електрониката, обработват софтуера и създават готовите батерии. Nyobolt EV има 35kWh батерия и тежи около 1000 kg - по-тежък от оригиналния Elise, но по-лек от всеки сериен електромобил. Това е достатъчно за пробег от около 250 км и може да се зареди за шест минути с помощта на 350kW бързо зарядно устройство.

"Тъй като клетките имат ниско съпротивление, те не се нагряват много, така че може да се спести маса от системи за топлинно управление, които иначе биха били необходими. Така че целият електрически автомобил вероятно ще бъде много подобен на автомобил с бензинов двигател", обяснява Хътчинс.

Въпреки колко интересен се оказа Nyobolt EV, компанията не планира да го произвежда масово. Вместо това целта ѝ е да демонстрира технологията на батерията, която вече е във фаза на тестване с повече от един автомобилен производител. Според Хътчинс броят на автомобилните производители, които се интересуват от технологията на батериите на Nyobolt, се е увеличил до повече от 20 след дебюта на техния сребрист електрически роудстър.

Nyobolt EV е нещо повече от нов електрически автомобил. Той е стъпка напред в технологията на батериите, която може значително да ускори процеса на зареждане и да направи електрическите автомобили още по-привлекателни за потребителите. Въпреки че самият автомобил вероятно няма да влезе в масово производство, технологията на батериите му вече привлича вниманието на автомобилните производители. Това може да бъде важна стъпка към по-широкото разпространение на електрическите превозни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай