Meta пласира облигации и набра 10 млрд. долара

Гигантът в областта на социалните мрежи преминава през труден период

Meta пласира облигации и набра 10 млрд. долара | StandartNews.com

Собственикът на Facebook, Instagram и WhatsApp Meta обяви, че е успяла да набере 10 млрд. долара при първото в историята си предлагане на облигации. Средствата ще бъдат използвани за обратно изкупуване на собствените акции на компанията, както и за модернизиране на бизнеса ѝ.

Облигациите ще помогнат на Meta, която е единственият участник без дългове сред големите технологични компании, да изгради баланс по традиционния модел, както и да осигури финансиране за някои инициативи с висока стойност, включително проекти от вселената на Meta - технологии, свързани с виртуална и добавена реалност.

Други технологични гиганти също наскоро емитираха собствени облигации: Apple успя да набере 5,5 млрд. долара, когато ги пусна на пазара, а Intel - 6 млрд. долара. Meta по този начин генерира около два пъти повече приходи.

Сега гигантът в областта на социалните мрежи преминава през труден период. В последния си тримесечен отчет компанията отчете първия в историята си спад на приходите, а нетната печалба спада за трето поредно тримесечие. Финансовите резултати на Meta се влияят от много фактори. Пазарът на дигитална реклама се свива поради затягането на политиката за защита на личните данни на Apple, конкурентният натиск от страна на китайската компания TikTok нараства, а световната икономика навлиза във фаза на рецесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай