Meta планира свой универсален преводач

Той ще се основава на изкуствен интелект и ще превежда на до 100 езика

Meta планира свой универсален преводач | StandartNews.com

Meta, компанията майка на Facebook, представи SeamlessM4T - свой мултимодален AI модел за превод на реч и текст. Той може да извършва преводи от говор към текст, говор към говор, текст към говор и текст към текст на до 100 езика в зависимост от задачата.

От Меta коментират, че целта на техния изкуствен интелект е да позволи на на хората, които говорят различни езици, да общуват помежду си по-ефективно.

Компанията припомня, че се миналата година е пуснала No Language Left Behind (NLLB), модел за машинен превод текст към текст, който поддържа 200 езика и оттогава е интегриран в Wikipedia. "Също така споделихме демонстрация на нашия Универсален преводач на реч, която беше първата система за директен превод от реч в реч за Hokkien, език без широко използвана писмена система. По-рано тази година разкрихме Massively Multilingual Speech, който предлага технология за разпознаване на реч, езикова идентификация и синтез на реч на повече от 1100 езика.", се казва в изявление на Meta. 

SeamlessM4T се основава на опита от всички тези проекти, за да даде най-доброто изживяване при превод, произтичащо от един модел, изграден в широк набор от говорими източници на данни с най-съвременни резултати.

Очакванията са, че процесът ще отнеме време, за да се усъвършенстват самите модели и технологии и да са достатъчно прецизни в превода. Едва след това ще може да се премине и към създаването на система, която да може да се превърне и в действащ продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай