Медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google вече се тества в болници

Може да се каже, че медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google е значителна стъпка напред в здравеопазването

Медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google вече се тества в болници | StandartNews.com

Med-PaLM 2, медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google, се тества в клиниката "Майо" и други медицински заведения в САЩ. Предназначен да отговаря на медицински въпроси, инструментът може да бъде особено полезен в страни с ограничен достъп до медицински услуги. Въпреки някои проблеми с точността, Med-PaLM 2 показва окуражаващи резултати.

От април насам най-новият чатбот с изкуствен интелект на Google, предназначен да отговаря на медицински въпроси, е подложен на тестове в изследователската болница "Майо", както и в други медицински заведения в САЩ. Med-PaLM 2 е модификация на PaLM 2, която беше обявена на Google I/O през май тази година. PaLM 2 е езиковият модел, който стои зад Google Bard.

The Wall Street Journal съобщава, че според вътрешна кореспонденция, разгледана от журналисти, Google смята, че актуализираният модел може да бъде особено полезен в страни с "ограничен достъп до здравни услуги". Med-PaLM 2 е обучен върху внимателно подбран набор от примери или демонстрации, създадени и предоставени от медицински експерти, което според Google го прави по-ефективен в разговорите за здравето на пациентите, отколкото конвенционалните чатботове с изкуствен интелект като Bard, Bing и ChatGPT.

WSJ се позовава и на проучване, публикувано от Google през май, което установява, че Med-PaLM 2 все още се сблъсква с някои проблеми, свързани с точността, които разработчиците вече са се научили да решават в по-големи езикови модели. В проучването лекарите са открили повече неточности и нерелевантна информация в отговорите, предоставени от Google Med-PaLM и Med-PaLM 2, отколкото в отговорите, предоставени от други лекари.

Въпреки това, по почти всички други показатели, като например обосновка на аргументите, отговори, подкрепени с консенсус, или липса на доказателства за неразбиране, Med-PaLM 2 се представя съпоставимо с реалните лекари. WSJ пише, че клиентите, тестващи Med-PaLM 2, ще имат контрол над своите медицински данни, които ще бъдат криптирани и дори Google няма да има достъп до тях.

Според Грег Корадо, старши директор на отдела за изследвания на Google, Med-PaLM 2 все още е в ранен етап на разработка. Корадо заяви, че макар да не би искал тя да бъде част от "медицинското пътешествие" на собственото му семейство, включващо всичко от първото посещение при лекаря и поставянето на диагнозата до лечението, рехабилитацията и последващите действия, той смята, че Med-PaLM 2 "разширява 10 пъти възможностите за приложение на изкуствения интелект в здравеопазването".

Може да се каже, че медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google е значителна стъпка напред в здравеопазването. Въпреки някои проблеми с точността, установени при изследването, общите резултати показват, че инструментът може да бъде ефективен, особено в страни, където достъпът до здравни услуги е ограничен. Въпреки това, както подчертава старшият директор на Google по изследванията, Med-PaLM 2 все още е в ранен етап на развитие и затова е важно да продължи тестването на най-новите ИИ за по-голяма точност на диагнозите и следователно за безопасност на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай