Мъск изплю камъчето за новия си чатбот

С какво е той по-различен от другите

Мъск изплю камъчето за новия си чатбот | StandartNews.com

През 2018 г. Илон Мъск се оттегля от OpenAI, сред чиито съоснователи е три години по-рано, когато компанията е със статут на изследователска група, посветена на изграждането на безопасен изкуствен интелект.

Причината за оттеглянето му е конфликт на интереси с конкурентните усилия на Tesla в областта на AI, казва самият Мъск, но според други източници, той е загубил битката за власт в организацията.

Така или иначе, Мъск си тръгва с милиардите си, след което OpenAI попада в животоспасяващата прегръдка на Microsoft.

 

Пет години по-късно Мъск се завърна в играта с изкуствен интелект. През юли той обяви създаването на xAI, която, въпреки че съдържа любимата буква на Мъск, е отделна компания от X (преди Twitter).

„Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената“, гласеше началото на съобщението, като Мъск тутина, че „сборът от цифрите в датата на публикуването му (7/12/23) е общо на 42 – числото, което представлява отговора на ултимативния въпрос за смисъла на живота, Вселената и всичко останало“ в Пътеводител на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс.

Тези възвишени цели са дълбоко преплетени с визията на Мъск за безопасността на AI, в която един любознателен суперинтелект ще реши, че хората са толкова интересни, че трябва да ги запази, пише Fortune.

Конкуренти като OpenAI и DeepMind на Google се опитват да постигнат безопасност в AI областта, насърчавайки „привеждане на технологията в съответствие с човешките цели и принципи“, но Мъск вярва, че опитът да се внушат определени ценности на изкуствения интелект увеличава шансовете той да приеме противоположни ценности, с риск от катастрофални резултати.

„Мисля, че най-сигурният начин да се изгради AI е той да бъде направен максимално любопитен и търсещ истината“, каза той два дни след съобщението на xAI, на събитие в Twitter Spaces, заедно с 11-те AI инженери, всеки от които е получил 1% капитал във финансираното от Мъск предприятие. Вместо да остави други компании да определят бъдещето, Мъск обеща да „създаде конкурентна алтернатива, която да е по-добра от DeepMind на Google или OpenAI на Microsoft“.

Светът видя за първи път тази алтернатива в началото на ноември с представянето на AI чатбот, наречен Grok.

Мъск също разкри, че той ще бъде двигател за абонаменти за X, служейки като функция на ниво Premium+ в социалната мрежа, докато използва туитовете като източник на информация. Липсваше каквато и да е индикация за това как хитрият AI бот се вписва в по-широкото портфолио на Мъск, съдържащо технологията за автономно шофиране на Tesla, хуманоидните роботи Optimus и мозъчните интерфейси Neuralink, повдигайки въпроси относно сериозността и значението на xAI.

Съперничеството (или може би отмъщението) е истинска мотивация за Мъск, отбелязва още Fortune.

Бракониерството на половин дузина светила от DeepMind е само последната глава във враждата, която препраща към дискусиите му с Лари Пейдж през 2015 г., малко след като Google придоби DeepMind. Мъск твърди, че съоснователят на Google го е обвинил, че е “speciesist” (термин, свързан с предразсъдък или дискриминация, основана на вида), защото смята, че потенциалните форми на живот, базирани на силиций, са по-нисши от хората. Разтревожен от коментарите на Пейдж и това, което Мъск смята за небрежен подход на Google към безопасността на изкуствения интелект, Мъск съосновава OpenAI като противотежест, ориентирана към безопасността – само за да види много скоро, че OpenAI става „откровено ненаситна за печалба“.

Най-добрият разказвач на истината, защитник на човечеството, инструмент за отмъщение: това са ролите, които Мъск вероятно иска неговият нов изкуствен интелект да играе. Но екипът, който е събрал, може да има много различни - макар и не по-малко драматични - цели, посочва Fortune.

На първото събитие за обявяване на xAI през юли всички нови служители на Мъск говорят, но никой не повтаря теорията му за максимално любопитен суперинтелект, който запазва човечеството, отбелязва изданието. Това, за което AI инженерите говорят, е математика. В първоначалния екип на xAI влизат доста бивши служители на DeepMind, като повечето имат сериозен опит в областта на математиката и/или физиката.

В това може да се крие истината – концепция, която не винаги се свързва с днешните „халюциниращи“ генеративни AI модели. „Математиката е езикът, който стои в основата на цялата ни реалност“, казва Грег Янг, член на екипа, дошъл от Microsoft. „Също така съм много развълнуван от създаването на AI, който е толкова добър, колкото мен, или дори по-добър в създаването на нова математика и нова наука, които помагат на всички да постигнат и да надникнат в нашата фундаментална реалност.“

Мъск предупреждава за заплахите, които AI представлява за човечеството

Кристиан Сегеди, бивш служител на Google, добавя: „Математиката е езикът на чистата логика и мисля, че тя и логическите разсъждения на високо ниво ще демонстрират, че AI наистина разбира нещата, а не просто подражава на хората.“

Джорди Уилямсън, професор по математика в Университета в Сидни, който си сътрудничи с DeepMind, е съгласен: „Бих казал, че светият граал на системите с изкуствен интелект е разсъждението и вероятно мястото, където разсъждението е най-очевидно, е в математическото изследване“, казва той, цитиран от Fortune.

Способността на AI да прави пробиви във физиката „вече се случва до известна степен“, добавя Уилямсън, като невронните мрежи помагат да се разберат неща като точните граници между по-редките състояния на водата.

„Имаме този нов чук, наречен невронна мрежа, и ние, математиците и физиците, обикаляме и удряме с него“, казва още той, но уточнява: „Въпреки че имаме този нов инструмент, все още сме на мястото на водача; AI е невероятен, но не съм видял никакви доказателства за способност за разсъждения“.

Самият Мъск дава смесени сигнали относно появата на т. нар. общ изкуствен интелект (AGI). При представянето на xAI той заявява, че е съгласен с футуриста Рей Кърцвейл, че AGI вероятно ще се появи около 2029 г., „плюс-минус една година“. В доклада за печалбите на Tesla през октомври той сравни AI системата на електромобилите на компанията с „новородено бебе“ в контекста на AGI. Тя трябва да разбира реалността, за да шофира“, посочи Мъск.

Ще направи ли „истината“ AI по-безопасен?

Теорията на Мъск за присъщата безопасност на AI, търсещ истината, предизвиква скептични отговори от много експерти.

„В известен смисъл това е пожелателно мислене. Нямаме доказателство за това“, казва Хосе Ернандес-Орало, професор по изкуствен интелект във Валенсианския изследователски институт за изкуствен интелект. Той посочва, че дори няма сериозни доказателства за това, че умните хора са по-малко склонни да извършват престъпления. „Проучването на идеята е добро начало, но как смятате да тествате тази идея?“, пита той.

Тъй като xAI има проекти за установяване на „истината“ отвъд математическите и физическите арени, някои анализатори са разтревожени от връзката им с платформата  X (преди Twitter), смятана за рай за дезинформация, до степен, че е разследвана от ЕС за нарушаване на нови правила относно онлайн съдържанието. Мъск казва, че публичните туитове са част от обучителния набор от данни на Grok и също така го захранват с актуална информация. Не е ясно как това споделяне ще се впише в правилата на ЕС за защита на данните, тъй като политиката за поверителност на X не споменава предаването на потребителски данни на друга компания за целите на обучението на AI.

Мъск също така многократно е атакувал конкуренти като OpenAI и Google за създаването на парапети, които спират техните AI модели да дават обидни отговори. Според него това учи изкуственият интелект, че е добре да лъже – урок, който според него е опасен по своята същност.

Тъй като xAI не зависи от публични акционери или „непазарни ESG стимули“, Мъск казва, че неговата технология има повече свобода да дава отговори, които са точни, но не и „политически коректни“. Вероятно много хора ще се обидят от някои от отговорите, но докато се опитваме да оптимизираме технологията да казва истината с най-малко грешки, ние правим правилното нещо“, посочва Мъск.

Кому са нужни xAI и Grok?

Запитан през юли дали възнамерява xAI да прави продукти за широката публика или за бизнеса клиенти, Мъск неясно отговори, че целта на екипа е „да направи полезен AI, предполагам, за хора, потребители и компании или за когото и да е“.

По време на лансирането на Grok в началото на ноември  акцентът беше върху „бунтарския“ характер на модела и неговата склонност към сарказма на Мъск. Нямаше опит чатботът да се представи като инструмент за бизнеса.

По-рано тази година The Wall Street Journal съобщи, че Мъск е „заграбил голяма част от свободното сървърно пространство на Oracle“ за своя проект за изкуствен интелект. Съоснователят на Oracle Лари Елисън потвърди споразумението през септември. Insider също съобщи през април, че Мъск е купил 10 000 графични процесора от висок клас за усилията, свързани с навлизането на AI в Twitter.

Tesla също може да предложи много изчисления под формата на своя суперкомпютър Dojo, въпреки че има проблеми с идеята за използване на xAI. Първата итерация на Dojo, предназначена да обработва и разпознава изображения, има ограничения на честотната лента на паметта, които я правят неподходяща за изпълнение на големи езикови модели в стил GPT. Мъск твърди, че Dojo 2 ще свърши по-добра работа на този фронт.

Вторият проблем е, че тъй като Tesla е публично търгувана компания, „всяка връзка с Tesla трябва да бъде справедлива сделка“, отбелязва Мъск. Към днешна дата в документите на Tesla няма доказателства, които предполагат, че xAI използва нейните ресурси.

Мъск обаче добавя: „Очевидно би било нещо естествено да работим в сътрудничество с Tesla и мисля, че ще е от взаимна полза, включително за ускоряване на възможностите за самоуправление на Tesla. Голям  оптимист съм относно напредъка на Tesla на фронта на AI в реалния свят, но колкото повече умни хора помагат това да се случи, толкова по-добре.“

Дори ако xAI не защити човечеството, докато отговаря на основния въпрос за живота, вселената и всичко останало, вероятно може поне да помогне за по-безопасно пътуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай