Луди нови технологии събраха погледите на изложението в Лас Вегас

Шоуто се завръща към познатия до 2020 г. формат

Луди нови технологии събраха погледите на изложението в Лас Вегас | StandartNews.com

Компании от технологичния сектор се събират в Лас Вегас, за да покажат последните си продукти в рамките на изложението за потребителска електроника, наричано вече само Си И Ес (CES).

Шоуто се завръща към познатия до 2020 г. формат, след като през 2021 г. се проведе изцяло виртуално, а през 2022 г. броят на посетителите беше силно ограничен заради все още неотшумялата пандемия.

Изложителите - повече от 3200 компании, включват добре познати имена като "Сони" (Sony), "Самсунг" (Samsung), "Амазон" (Amazon), "Майкрософт" (Microsoft) и Ел Джи (LG), но и никому непознати стартъпи.

В залите на шоуто ще могат да се видят както вероятни бъдещи технологични хитове, така и прототипи, които никога няма да излязат на пазара.

Медиите вече се запознаха с продуктите, показвани на изложението, а от днес то отваря врати за посетители. Организаторите се надяват до неделя през халетата да преминат поне 100 000 души.

Асошиейтед прес представя някои от вероятните хитове по време на изложението.

Умна хранилка за птици

"Бърд бъди" (Bird Buddy) показва в Лас Вегас умна хранилка за птици, която заснема пернатите, когато те кацнат, за да опитат оставените им "лакомства". Стартъпът обяснява, че ползваният от него изкуствен интелект може да разпознае повече от 1000 вида птици, което дава възможност на потребителите, посредством мобилно приложение, да научат какви точно птици хранят.

"Опитваме се да превърнем храненето на птиците в своеобразна игра, нещо като "Покемон гоу" (Pokemon Go) с истински представители на фауната в задния двор", казва Кайл Бъзард, съосновател и отговорник по хардуера на компанията.

Продуктът вече привлече вниманието на потребителите, които искат да покажат на света какви точно птици обитават околностите на къщите им.

Компанията, която стартира през 2020 г. като проект от кампанията "Кикстартър" (Kickstarter), започна да продава хранилките през септември и вече е реализирала всичките налични 100 000 бройки. Базовата им цена е 199 долара.

Електрически кънки

Френският стартъп "АтмосГиър" (AtmosGear) изненада мнозина и зарадва още повече с електрически кънки с дистанционно управление. Немалко журналисти с радост ги пробваха още по време на първия от двата медийни дни на шоуто.

Батерията на кънките издържа цели 32 километра, твърди основателят на компанията Мохамед Солиман и се надява кънките да се превърнат в конкурент на вече добилите популярност електрически скутери.

Батериите се помещават в чанта на кръста и са свързани с кънките с кабели. Кънките могат да се ползват и без батерии, ако те се изтощят или потребителите решат, че искат не само да се возят, но и да покарат.

Цената на кънките е 500 долара и са достъпни само с предварителна поръчка. Компанията вече е получила 150 поръчки и се надява на още 200, за да започне производство.

Временни дигитални татуировки

Ръчно устройство, представено от южнокорейската компания "Принкър" (Prinker), дава възможност за бързо и лесно поставяне на временни татуировки.

Апаратът ползва козметично мастило и разполага с богат набор от възможни готови дизайни, както и с опция за създаване на уникална рисунка посредством приложението на компанията.

След като потребителят е избрал желаната татуировка, просто трябва да прокара устройството над мястото, където иска да я постави. Татуировките са водоустойчиви, но се измиват със сапун.

Базовият модел струва 229 долара, а подобрената версия - 279 долара. Касета с мастило за около 1000 татуировки добавя още 119 долара.

Да намериш правилния път

Японската компания "Лувик" (Loovic) е създала устройство, които може да реши проблемите на всички онези, които са зле с ориентацията и трудно намират правилния път.

Апаратът, носен на врата, ползва звуци и вибрации, за да води потребителите в желаната посока и така им дава възможност да виждат всичко наоколо, вместо често-често да поглеждат в картата на мобилния си телефон.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Тору Яманака обяснява, че е изобретил устройството за сина си, който има когнитивно увреждане, пречещо му да се ориентира.

Прототипът тепърва ще бъде представен на пазара.

Фитнес тракер за домашни любимци

Ако се чудите какво прави вашето куче, когато не сте си у дома, френският стартъп "Инвоксия" (Invoxia) може да реши този проблем. Създаденият от компанията умен нашийник следи активността и съня на домашния любимец и изпраща данните право на мобилния ви телефон.

Последната версия на устройството, представена на изложението в Лас Вегас, включва освен Джи Пи Ес тракер и по-усъвършенствано наблюдение на сърдечния ритъм на кучето.

Цената на нашийника е 149 долара, а чрез месечен абонамент от 8,25 долара данните от наблюдението отиват право при ветеринаря.

Метавселена за деца

Създателите на "Ройби" (Roybi), образователният робот с изкуствен интелект, който помага на децата да учат по-лесно основни предмети и чужди езици, се впускат в метавселената.

"Ройбивърс" (RoybiVerse) дава възможност на ученици от всякакви възрасти да се запознаят с разнообразни теми и сфери на познанието.

Посетилите "Ройбивърс" в Лас Вегас ще могат да видят сектор, посветен на динозаврите, или да влязат във виртуална библиотека, да си изберат книга и да почетат.

"Ройбивърс", който се очаква да бъде пуснат на пазара в средата на годината, ще бъде достъпен посредством слушалки за вируална реалност, както и на уебстраница. Робот не е необходим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай