Lucid Motors губи 338 000 щ. долара от всеки произведен електрически автомобил

Поне от такива изчисления се ръководят анализаторите на Bloomberg Intelligence

Lucid Motors губи 338 000 щ. долара от всеки произведен електрически автомобил | StandartNews.com

Много от потенциалните "убийци на Tesla" все още работят на загуба, но ако компанията на Илон Мъск в подобна позиция преди няколко години работеше в среда на ниска конкуренция, то сега цените на електромобилите са подложени на силен натиск от страна на същата Tesla. Основаната чрез отлив от последната компания Lucid Motors например губи 338 000 щ. долара от всеки произведен електромобил.

Поне от такива изчисления се ръководят анализаторите на Bloomberg Intelligence, говорейки за икономиката на производството на Lucid Motors през тази година. Компанията все още се надява да произведе обещаните 10 000 електромобила до края на тази година, но неотдавна цената на акциите на Lucid Motors достигна исторически минимум, а от началото на годината е спаднала с 25%. През последните шест месеца прогнозите на анализаторите за финансовите резултати на компанията се влошиха с почти 50 %.

За сравнение, конкретните загуби на компанията Rivian от пускането на електромобили, според оценката на специалистите на Bloomberg Intelligence, правят около 110 000 долара от всеки автомобил. Посоченият производител очаква да произведе 52 000 електромобила до края на тази година, но средната прогноза за приходите на Rivian, представена от анализаторите в бранша, се е подобрила с 5% през последните шест месеца. Акциите на Rivian спаднаха с 25% тази седмица, след като ръководството обяви намеренията си да набере още 1,5 млрд. долара под формата на емисия конвертируеми облигации.

Докато Rivian се радва, наред с другото, на финансовата подкрепа на гиганта в интернет търговията Amazon, Lucid Motors трябва до голяма степен да разчита на възможностите на инвеститори от Саудитска Арабия. Последните проявяват интерес към организиране на производството на електрически автомобили от тази марка в родината си. Тези инвеститори вече са вложили 9 млрд. долара в капитала на Lucid, а неотдавна автомобилният производител получи разрешение да организира производството на електрически автомобили в специалната икономическа зона на Саудитска Арабия. След като излязоха на американската фондова борса през втората половина на 2021 г., Lucid и Rivian оттогава загубиха съответно 91% и 89% от капитализацията си. Капитализацията на Rivian сега е по-малко от 17 млрд. долара, а на Lucid Motors е ограничена до 11 млрд. долара.

Въпреки че Lucid Motors очаква с течение на времето да разшири гамата си от модели с по-достъпни електромобили, сега тя е ограничена до премиум сектора, където обемите на продажбите не са толкова високи и конкуренцията е доста голяма. В същото време дружеството трябва да увеличи обема на продажбите, за да може да изплати сериозните инвестиции в организацията на масовото производство на електрически автомобили. Някои анализатори се опасяват, че Lucid ще трябва да прибегне до неизпълнение на дълговите си задължения. Според анализатори на Bloomberg Intelligence компанията понастоящем разполага с 5,2 млрд. долара парични резерви, но през следващата година ще трябва да направи разходи в размер на поне 7 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай