Криптовалутата Ethereum се е превърнала в ценна книга, което срива цената ѝ

Твърдението е на Гари Генслер, ръководител на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC)

Криптовалутата Ethereum се е превърнала в ценна книга, което срива цената ѝ | StandartNews.com

Стойността на втората по популярност криптовалута в света - Ethereum - продължава да пада след дългоочакваната актуализация, наречена "сливане", при която блокчейнът премина от алгоритъм Proof-of-Work към Proof-of-Stake.

За това допринесе и изявлението на Гари Генслер, ръководител на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), който смята, че преминаването към новия алгоритъм може да бъде достатъчно основание за признаването на етериум за ценна книга.

Миналата седмица беше извършена голяма актуализация на мрежата Ethereum, при която „миньорите“, които добиваха валутата чрез изчислителни операции, бяха заменени с валидатори - членове на мрежата, на които са обещани поне 32 монети Ethereum. Тези активи са преместени на служебен адрес, където не могат да бъдат купени или продадени. Заложените токени работят подобно на лотарийни билети. Колкото по-голям е залогът, толкова по-голяма е вероятността да спечелите билет, в резултат на което блокът се записва в "цифровата книга" на мрежата Етериум, а собственикът му получава награда. Това означава, че при новия алгоритъм определяща е не изчислителната мощ, а размерът на заложените активи.

SEC смята, че преминаването към алгоритъма Proof-of-Stake означава, че хората, които инвестират в Ethereum и оставят активите си като обезпечение, ще третират активите си като нещо, което прилича на ценни книжа, а не на криптовалута. Това е особено вярно с оглед на факта, че много малко хора използват Ethereum за плащане на реални покупки. Тази позиция бе подкрепена по-специално от ръководителя на SEC г-н Генслер.

"По отношение на токена, това е още един признак, че според теста на Хауи инвеститорите очакват възвръщаемост въз основа на усилията на другите", казва Генслер. Въпросният тест е разработен от Върховния съд на САЩ, за да се определи дали дадена финансова транзакция е инвестиция в ценна книга. Той е положителен, ако са изпълнени четири условия: инвестирани са пари, инвеститорът очаква да получи печалба, инвестицията е направена в общо предприятие и очакваната печалба е свързана с дейността на други лица.

Позицията на служителя по отношение на Ethereum не допринесе за оптимизма на крипто инвеститорите. В резултат на това валутата ускори спада, който започна след преминаването към алгоритъма Proof-of-Stake. Миналата седмица, преди "сливането", цената на Етериум достигна 1740 щ. долара, а сега втората най-популярна криптовалута в света се търгува за около 1350 щ. долара, като малко преди това курсът ѝ беше паднал дори под 1300 щ. долара. След промяната миналия четвъртък спадът е  с около 15 %.

В допълнение към Етериум, криптовалутите Cardano и Solana понастоящем използват алгоритъма Proof-of-Stake. През 2022 г. Cardano е спаднал с 80% спрямо пика си миналата година, а Solana - със 78%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай