Конкуренцията се тресе. Батерии или газ

Какво казава информационна агенция

Конкуренцията се тресе. Батерии или газ | StandartNews.com

Източник: profit.bg

Големите батерии, които осигуряват стабилно електроснабдяване чрез компенсиране на доставки от възобновяеми източници, стават все по-евтини. Това стимулира разработчиците да се откажат от десетки проекти за производство на електроенергия от газ в световен мащаб.

Според интервюта на Reuters с управители на електроцентрали и банкери по проектно финансиране, дългосрочните икономически показатели на газовите централи, използвани в Европа и някои части на САЩ за компенсиране на непостоянния характер на вятърната и слънчевата енергия, се променят бързо.

Те твърдят, че някои оператори на батерии вече доставят енергия на цена, конкурентна на тази на газовите електроцентрали, което означава, че газът ще бъде търсен по-малко.

Промяната поставя под въпрос предположенията за дългосрочното търсене на газ и може да означава, че природният газ ще играе по-малка роля в енергийния преход, отколкото предполагат най-големите енергийни компании, информира Reuters.

През първата половина на годината 68 проекта за газови електроцентрали са били спрени или отменени в световен мащаб, според данни, предоставени от Global Energy Monitor.

През 2016 г. британската независима компания Carlton Power се отказва от плановете си за газова електроцентрала на стойност 800 млн. паунда в Манчестър, Северна Англия. Тази година тя стартира планове за изграждане на една от най-големите батерии в света.

С ускоряването на енергийния преход необходимостта от енергията идваща от газ може да намалее.

Типичният електромобил стои паркиран през 90 % от времето, а батерията му може да съхранява достатъчно енергия, за да захранва средностатистическия модерен дом в продължение на два дни, се казва в доклад на енергийната софтуерна платформа Kaluza.

Според Kaluza до 2030 г. в Европа се очаква да има над 40 милиона електрически превозни средства, които ще могат да изместят около една трета от газовите снабдители в региона.

"Има много неща, към които мрежата може да се насочи, когато започне да се отдръпва от конвенционалното производство", заяви пред Reuters Кийт Кларк, главен изпълнителен директор на Carlton Power.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай