Компанията на Мъск започна да търси хора, които искат да им поставят чип в мозъка

Neuralink започна да набира доброволци за своя мозъчен имплант N1

Компанията на Мъск започна да търси хора, които искат да им поставят чип в мозъка | StandartNews.com

Компанията Neuralink, основана от милиардера Илон Мъск, получи одобрение за първото клинично изпитване на мозъчен имплант върху хора през май и сега набира първите доброволци. Изследването, което ще продължи около 6 години, включва имплантиране на мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) с помощта на хирургически робот R1 в областта на човешкия мозък, отговаряща за движението. Първоначалната цел на проекта е да се даде възможност на хората да управляват с мисълта си компютърен курсор или клавиатура.

Вчера Neuralink обяви, че е получила одобрение от независим етичен съвет да започне набирането на участници за първото клинично изпитване на своя мозъчен имплант за пациенти с парализа на крайниците. Проучването, наречено PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface - Прецизен роботизиран мозъчно-компютърен интерфейс), има за цел да оцени безопасността на импланта N1 и хирургическия робот R1, както и функционалността на BCI.

През май тази година Neuralink получи зелена светлина от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за започване на първите клинични изпитвания върху хора. Струва си да се отбележи, че по това време компанията вече е била подложена на строг регулаторен контрол за опити с животни.

Кандидатите могат да бъдат хора, страдащи от парализа вследствие на увреждане на шийния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза. Компанията обаче не разкрива колко души ще бъдат набрани за участие в проучването, чието завършване ще отнеме около 6 години. Преди това компанията е планирала да включи 10 пациенти, но FDA е предложила броят им да бъде намален поради опасения за безопасността на изпитването.

В проучването ще се използва хирургическият робот R1 за хирургическо имплантиране на BCI в областта на мозъка, отговорна за формирането на намерението за движение. Имплантът N1, който е козметично невидим, след като бъде поставен, е проектиран да предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което демонстрира намеренията за движение. Първоначалната цел на Neuralink е да може да се контролира компютърен курсор или клавиатура единствено чрез силата на човешката мисъл.

Мъск вижда големи перспективи пред Neuralink, включително бърза хирургия с помощта на чипа за лечение на затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Въпреки сегашния напредък експертите предупреждават, че дори ако се потвърди, че устройството BCI е безопасно за употреба от хора, може да отнеме повече от 10 години, за да получи одобрение за търговска употреба. Това се дължи на необходимостта от стриктно спазване на стандартите за безопасност, определени от FDA.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай