Китайци измислиха батерии с достатъчна плътност за полети на гражданската авиация

Китайският доставчик на батерии CATL обяви създаването на батерия от "кондензирана материя", която може да осигури достатъчно енергия за полети на граждански самолети с електрически двигатели

Китайци измислиха батерии с достатъчна плътност за полети на гражданската авиация | StandartNews.com

Китайският доставчик на батерии CATL обяви създаването на батерия от "кондензирана материя", която може да осигури достатъчно енергия за полети на граждански самолети с електрически двигатели.

Батерията представлява продукт с кондензиран електролит в "полутвърдо" състояние. Освен това са използвани нови анодни и сепараторни материали. Енергийната плътност е 500Wh/kg. Според Ройтерс, компанията работи с неназовани партньори, за да гарантира, че новите батерии отговарят на изискванията за качество и безопасност в авиацията. Нещо повече, CATL може да започне да произвежда подобен тип батерии за електрически автомобили по-късно тази година.

Технологията на кондензираната материя в батериите се използва от производителите на батерии за разработване на по-висока плътност на съхранение на енергия, тъй като литиево-йонните батерии от сегашното поколение имат плътност под 300Wh/kg. Например китайският производител NIO планира да оборудва електромобилите ET7 с "полутвърди" батерии с капацитет 360Wh/kg, разработени от Beijing Welion New Energy Technology.

Във вторник CATL обяви и цели за постигане на въглеродна неутралност във всички свои заводи за батерии до 2025 г. и в цялата си верига за производство на батерии до 2035 г. Това е важно поради приемането на все по-строги стандарти за екологична безопасност в региони като Европейския съюз и САЩ, на чиито пазари CATL разширява дейността си.

Председателят на CATL Робин Зенг заяви, че е важно да се намалят въглеродните емисии в производството на батерии, тъй като те представляват около 40% от всички въглеродни емисии по време на жизнения цикъл на електрическите превозни средства. Още през 2019 г., каза той, компанията засилва търсенето на решения за намаляване на емисиите при производството на батерии.

По-рано беше съобщено, че CATL възнамерява да пусне на пазара тази година усъвършенствани батерии M3P, позволяващи 10-20% увеличение на капацитета в сравнение с желязофосфатно-литиевите батерии LFP.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай