Китайските компании са започнали да купуват използвано оборудване за производство на чипове

Причината са предстоящите санкции от страна на Япония и Нидерландия

Китайските компании са започнали да купуват използвано оборудване за производство на чипове | StandartNews.com

Американските власти не само забраниха доставките на модерно оборудване за производство на чипове за Китай, но и убедиха съюзници като Япония и Нидерландия да направят същото. Вероятността Япония да спре да доставя оборудване предизвиква загриженост у китайските производители на полупроводници. В този контекст се наблюдава увеличение на търсенето на употребявано оборудване за производство на чипове.

Преди около седмица се появи информация, че САЩ са успели да убедят Япония и Нидерландия да наложат ограничения върху износа на Китай. Въпреки това японските власти все още не са направили конкретни изявления за това какъв вид оборудване ще бъде забранено на компаниите да доставят. Тази несигурност засилва безпокойството на китайските производители на чипове, които не могат да се справят без чуждестранно оборудване, необходимо за разширяване и модернизиране на производството.

Според Джони Ляо, мениджър продажби в един от базираните в Шънджън производители на чипове втора употреба, броят на запитванията от клиенти се е увеличил значително през последните две седмици. Той обяснява това с рязкото покачване на стойността на някои японски съоръжения на фона на спекулациите за нови ограничения върху износа. Нарастването на търсенето на употребявано оборудване е потвърдено и от друг източник, работещ в тази област.

Според South China Morning Post японските власти възнамеряват да въведат нови ограничителни мерки тази пролет. В доклада се посочва, че доставките на усъвършенствано оборудване за производство на чипове ще изискват одобрение от Министерството на търговията на Япония. Неназован източник споделил, че списъкът за контрол на износа вероятно ще включва оборудване за дълбока ултравиолетова литография (DUV), както и някои други видове модерно оборудване.

Според публикацията японският износ на оборудване за производство на чипове за Китай е спаднал с 1,7% на годишна база през 2022 г. до около 9,74 млрд. долара, докато световният износ на такова оборудване от Япония е нараснал с 4,1% през същия период. Ако Япония се присъедини изцяло към санкциите на САЩ и ограничи доставките на оборудване за производство на чипове, това ще нанесе още един сериозен удар на китайския сектор за производство на чипове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай