Китайски оператори се оттеглят от проект за 500 млн. долара за полагане на подводен интернет кабел

Кабелът трябваше да свърже Азия и Европа и да доведе до по-високи скорости и ниски цени за центровете за данни

Китайски оператори се оттеглят от проект за 500 млн. долара за полагане на подводен интернет кабел | StandartNews.com

Според Financial Times China Telecom и China Unicom са решили да се оттеглят от проекта за подводен интернет кабел SEA-ME-WE 6, предназначен да свърже Югоизточна Азия с Европа. Този ход може да доведе до по-високи разходи за взаимно свързване за операторите на центрове за данни, които извършват дейност в съответните региони. Работата по кабелната система SEA-ME-WE 6 (Югоизточна Азия-Близък изток-Западна Европа) на стойност 500 милиона долара започна в началото на 2022 година.

Кабелът ще се простира от Сингапур до Франция, като общата му дължина е около 19 200 км. Планира се общият капацитет да бъде 120 Tbps. Планирано е линията да бъде въведена в експлоатация през първото тримесечие на 2025 година. Сега обаче става ясно, че China Telecom и China Unicom са оттеглили своите дялове от по 20% в проекта заради санкциите на САЩ, което застрашава изпълнението му. Причината за това решение е, че договорът за полагане на кабелите е възложен на американската компания SubCom, а не на китайската Hengtong, която също се е състезавала.

Hengtong е отчасти свързана с Huawei, която беше принудена да се откаже от част от бизнеса си заради санкциите на САЩ. Освен това SubCom вече е била избрана за изпълнител, който да замени Huawei в друг проект в същия регион. И накрая, Pacific Light Cable Network (PLCN), кабелната система, свързваща САЩ и Югоизточна Азия, загуби един сегмент под натиска на САЩ. Като причина отново беше посочена връзката на един от участниците в проекта с Huawei и китайските власти. Отново SubCom отговарял за полагането на кабела.

Според експерти, оттеглянето на китайските оператори от инициативата SEA-ME-WE 6 може да влоши и без това напрегнатите отношения между Китай и САЩ. Освен това развитието на глобалната мрежова инфраструктура може да се забави, което ще засегне компаниите по целия свят. Трябва да се отбележи, че Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) отне лиценза на China Telecom за предоставяне на услуги на американския пазар още през 2021 година. В началото на 2022 г. на американското дъщерно дружество на China Unicom, държавния китайски телекомуникационен оператор, беше забранено да извършва дейност в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай