Китай предлага мерки за ограничаване на времето на децата пред телефоните

Никой под 18 няма да има достъп до екраните си между 22:00 и 6 сутринта

Китай предлага мерки за ограничаване на времето на децата пред телефоните | StandartNews.com

Китай предлага нови мерки за ограничаване на времето, което децата и тийнейджърите могат да прекарват на телефоните си.

Предложение, публикувано от Администрацията на киберпространството на Китай, най-големият интернет регулатор в страната, ще изисква всички мобилни устройства, приложения и магазини за приложения да имат вграден режим, който ще ограничи дневното време пред екрана до максимум два часа на ден ден, в зависимост от възрастовата група.

Ограниченията, ако бъдат одобрени, ще означават разширяване на съществуващите мерки, въведени през последните години, тъй като Пекин има за цел да ограничи времето пред екрана сред децата и да намали излагането им на „нежелана информация“.

Съгласно проектоправилата, които са отворени за обществено обсъждане до 2 септември, децата и тийнейджърите, използващи устройства в второстепенен режим, ще виждат автоматично затваряне на онлайн приложенията, когато изтекат съответните срокове. Ще им бъде предложено и „възрастово съдържание“.

Никой под 18 няма да има достъп до екраните си между 22:00 и 6 сутринта, докато използва режима.

Децата под осем ще могат да използват телефоните си само 40 минути на ден, докато тези между 8 и 16 г ще получат един час пред екрана. На тийнейджъри над 16 и под 18 години ще бъдат разрешени два часа.

Всички възрастови групи ще получат напомняне за почивка, след като използват устройството си повече от 30 минути.

Доставчиците на мобилни интернет услуги също трябва активно да създават съдържание, което „разпространява основните социалистически ценности“ и „изковава чувство за общност на китайската нация“, се казва в проекта.

Родителите ще могат да отменят ограниченията във времето, а определени образователни и спешни услуги няма да подлежат на времевите ограничения.

„Интернет пристрастяването“ се очертава като основен социален проблем през последните години, пораждайки често съмнителна от научна гледна точка и понякога опасна индустрия от центрове за лечение в стил „boot camp“.

Новите мерки могат да представляват предизвикателства за технологичните компании, които обикновено се държат отговорни за прилагането на регулациите. Предложението идва в момент, когато изглежда, че тежката, продължила с години регулаторна репресия срещу китайските технологични гиганти е към своя край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай