Китай научи изкуствен интелект да проектира системи за военни кораби

Tой работи 300 пъти по-бързо от хората и без грешки

Китай научи изкуствен интелект да проектира системи за военни кораби | StandartNews.com

Според разкрития в китайските медии, проектантите не могат да се справят достатъчно добре с работата на корабостроителниците. Дори малки промени в проектите изискват мащабна преработка на проектната документация, с която съществуващият персонал не може да се справи. Това е довело до разработването на AI дизайнер за подсистеми на военни кораби, който може да се справи със задачата много по-бързо от хората. Тестовете показаха, че ИИ се справя за един ден с работа, която на човек би отнела 300 дни.

По-важното е, че ИИ съставя проекта със 100 % точност, докато хората са склонни да правят грешки. Тестовете показват, че решението е готово за внедряване в производството.

Създаден от екип на Китайския център за проектиране и изследване на кораби, изкуственият интелект се занимава с високоспециализирана работа по проектиране на електрическата подсистема на военните кораби. Данните се вземат от база данни с проекти от последното десетилетие и се адаптират за нови проектни решения.

Всъщност ИИ не изобретява нищо принципно ново, което дава възможност той да бъде пуснат на сравнително слаби компютри и да не се занимава с продължително обучение. В това отношение той се сравнява например с изкуствения интелект за проектиране на Google, който се е научил да проектира чипове.

Като цяло създаденият от китайците ИИ за проектиране работи под строгото ръководство на хора. Но ако той значително намалява количеството на необходимите изчислителни ресурси и елиминира грешките, защо да не се възползваме от него?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай