Канада ще получи първия си универсален квантов компютър от IBM

Петгодишната сделка ще позволи на IBM да инсталира Quantum System One

Канада ще получи първия си универсален квантов компютър от IBM | StandartNews.com

Квантовите изчисления все още са рядкост, така че инсталирането на такава система в дадена страна е истински пробив и IBM се възползва от това. Компанията сключи партньорство с канадската провинция Квебек, за да инсталира това, което според нея е първият универсален квантов компютър в Канада.

Петгодишната сделка ще позволи на IBM да инсталира Quantum System One като част от проекта Quebec-IBM Discovery Accelerator за справяне с научни и търговски предизвикателства.

IBM и властите на Квебек ще насърчават работата в областта на микроелектрониката, включително напредъка в опаковането на чипове, благодарение на съществуващо съоръжение на IBM в провинцията. Планирано е също така да се покаже как квантовите и класическите компютри могат да работят заедно, за да се справят с научните предизвикателства.

От технологичната компания все още не са уточнили кога точно ще инсталират квантовия компютър. Това обаче ще бъде едва петата инсталация на Quantum One, планирана до 2023 г., след подобни партньорства в Германия, Япония, Южна Корея и САЩ.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай