Какъв е животът на домашните соларни панели

Технология за интелигентно планиране на зареждането

Какъв е животът на домашните соларни панели | StandartNews.com

Ако покривните фотоволтаични панели издържат около 25 години, а инверторите към тях – средно около 15 години, то колко дълго работят батериите, в които можем да трупаме и съхраняваме електричеството от соларните модули? Общо взето – около 10 години, ако се съди по гаранциите на производителите.

Домашното съхранение на енергия от покривни фотоволтаични системи се превръща във все по-популярна технология. Скорошно проучване на SunPower сред повече от 1500 домакинства установи, че около 40% от потребителите се безпокоят от мисълта за прекъсване на електрозахранването. От анкетираните, които активно обмислят инсталирането на соларни системи в домовете си, 70% са заявили, че планират да включат и система за съхранение на енергия чрез батерии.

Освен че осигуряват резервно захранване по време на прекъсвания на тока, повечето батерии са оборудвани с технология, която позволява интелигентно планиране на зареждането и разреждането. Целта е да се увеличи максимално стойността на слънчевата система в дома. Наред с това някои батерии са оптимизирани за интегриране на зарядно устройство за електрически превозни средства.

Анализът отбелязва рязък ръст на потребителите, които проявяват интерес към съхранение, за да натрупват слънчева енергия от покривните фотоволтаици. Близо 40% от потребителите съобщават, че стремежът към самодостатъчност е тяхната основна причина да търсят оферти за съхранение на енергия.

Обещания и фактори за живота на батериите

Гаранционните периоди могат ни дадат представа за очакванията на инсталаторите и производителите за живота на батериите. Най-често предлаганите гаранционни периоди обикновено са около 10 години. Понякога гаранциите се определят като брой години или определен брой цикли на зареждане и разреждане, като вторият показател обикновено е около или над 7000 цикъла и гаранцията се свързва с това, което настъпи първо.

Всъщност очакваната продължителност на живота на батерията се определя най-вече от циклите на използване. Като краен срок се определя времето, когато капацитетът на акумулатора спада до 60% или 70% от първоначалния капацитет. Обикновено тази деградация настъпва след известен брой цикли на зареждане.

Сред факторите за това влошаване е презареждането – „натикване“ на ток в батерия, която е напълно заредена. Това може да доведе до прегряване или дори потенциално запалване, обясняват от Института Фарадей. Причина за влошаване с времето може да е и загубата на мобилни литиеви йони в батерията. Фактор е и скоростта на зареждане.

Въпреки че ниските температури могат да накърнят работата на литиево-йонната батерия, те всъщност не влошават качеството на акумулатора и не съкращават ефективния му живот. Общият живот на батерията обаче намалява при високи температури, посочват от Фарадей. Това е така, защото електролитът, който се намира между електродите, се разгражда при повишени температури, което води до загуба на капацитет на батерията. Ефектът идва от намаляването на броя литиево-йони, които електродът може да приеме в своята структура, изчерпвайки капацитета на литиево-йонната батерия.

Препоръки за експлоатация

Съхранението има голямо значение за живота на батерията. Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ препоръчва батериите да се инсталират на хладно и сухо място, за предпочитане нещо като гараж, където и въздействието от пожар може да бъде сведено до минимум. Батериите и компонентите около тях трябва да се намират на подходящо разстояние, за да се охлаждат добре, а редовните проверки на изправността могат да бъдат полезни за осигуряване на оптимална работа.

NREL препоръчва да се избягва повтарящото се дълбоко разреждане на батериите, когато е възможно, тъй като колкото повече се разрежда акумулаторът, толкова по-кратък е животът му. Ако домашната батерия се разрежда дълбоко всеки ден, може би е време нейните собственици да увеличат капацитета за съхранение.

Батериите в серия трябва да се поддържат с еднакъв заряд, казва още NREL. Въпреки че цялата батерия може да показва общ заряд от 24 волта, може да има различно напрежение между батериите, което е по-малко полезно за защита на цялата система в дългосрочен план.

Инспекциите не бива да се подценяват. Някои неща, за които потребителите трябва да следят, са течове (натрупване от външната страна на батерията), подходящи нива на течността и еднакво напрежение. В допълнение, всеки производител на батерии може да има допълнителни препоръки, така че проверката на листовете за поддръжка и данните на батерията са въпрос на необходимост, а не на каприз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Виктор Петров
преди 6 месеца

089 738 4982

Откажи