Как се изгражда артистичния стил на една игра

Видеоигрите включват в себе си много креативни решения и умения.

Как се изгражда артистичния стил на една игра | StandartNews.com

Видеоигрите включват в себе си много креативни решения и умения. Някои заглавия дори могат да се определят като произведения на изкуството, дело на десетки художници. Някои от по-големите и популярни заглавия, дори излизат в своите колекционерски версии с книги, пълни с концептуалните илюстрации подготвени за тях. Красиви и спиращи дъха, те могат да включват визията на персонажи, пейзажи, различни фантастични създания, определени сцени от играта или изцяло нови светове.

Когато имаме от последните, тогава художниците наистина могат да се развихрят. С едно ключово условие – визията на изградения от нулата свят да може да засили атмосферата, която авторите искат да придадат. Най-добрите игри успяват да комбинират двата елемента перфектно, за да могат хората „да се пренесат“ в тази нова дигитална реалност.

Подобно нещо се случва с Heroes of the Dark – последното заглавие на френския гигант Gameloft. То е дело почти изцяло на българското студио на компанията – „Геймлофт София“. Любопитната част е, че в един момента на разработка, се решава да се смени напълно визията на играта. Което може би се оказва ключово за успешното ѝ пласиране на пазара в края на 2021 г.

Началото

Първоначалната идея за игра с вампири идва от студиото на Gameloft в Клуж, Румъния. Което е логично, предвид факта, че градът е неофициална столица на Трансилвания – родното място на граф Дракула. Румънският екип обаче поема по друг проект, но няколко художника се присъединяват към „Геймлофт София“, които заедно с местните си колеги започват същинската работа по Heroes of the Dark.

Играта съчетава редица иновации за Gameloft. Тя разчита на изцяло нов, специално създаден свят – фантастичния Тенбрис. В него вампири, върколаци и хора обединяват сили в опит да свалят злия император, който се опитва да наложи вечен мрак. Стилистиката наподобява максимално тази от викторианската епоха в реалната история.

Смяна на визията

Първоначалната визия е избрана да е анимационна и дори хумористична. Има съмнения в Gameloft дали тя ще работи толкова добре, предвид атмосферата, която се опитват да пресъздадат в Тенебрис. Работата напредва и трябва да се разсеят тези опасения, за да може Heroes of the Dark да потопи максимално играчите в своя дигитален свят.

Gameloft организира специално проучване, което да покаже, коя визия ще се възприеме от максимално най-добре от потенциалните геймъри. Освен текущата анимационна такава се предоставят още две възможности – анимационна, но доста по-сериозна и максимално реалистична. Изборът се спира на средната, като така се позволява да се пресъздаде максимално мрачната атсмофера, която създателите искат да пресъздадат.

Тества се и още нещо – епохата, в която ще се развива действието на Тенебрис. Освен викторианската, имаме съвременна и футуристична. Този път изборът пада върху първия вариант, което да подсили мистичната атмосфера на играта.

Крайният резултат е повече от добър. Heroes of the Dark ясно се откроява от останалите игри на пазара в момента. С уникална, изящна и запомняща се визия, интересни герои и нетипичните за мобилни игри хибридни механики. Като заслугата за нея е почти напълно на „Геймлофт София“. Българското студио разполага с около 200 квалифицирани специалисти от най-различни области – художници, разработчици, маркетинг експерти, които могат да покрият почти пълния цикъл в създаването и поддържането на една игра.  

Тук може да прочетете повече технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай