Как и защо да си поръчаме водоструйка онлайн?

Какво представляват водоструйките и къде намират приложение?

Как и защо да си поръчаме водоструйка онлайн? | StandartNews.com

Светът е голям и водоструйки ни дебнат отвсякъде. Какво представляват, как работят, по какви показатели да ги подберем, защо да купим чисто новата си водоструйка онлайн - отговор на всички тези въпроси ще се опитаме да дадем в настоящия текст. 

Какво представляват водоструйките и къде намират приложение?

Водоструйки са машини, най-често електрически (но могат да са и с дизелов или бензинов двигател), които от една страна се свързват към захранващата мрежа, а от друга - към източник на вода (освен ако не са автономни).  При включването ѝ благодарение на водното налягане се разпръсква струя с определена посока, чиято основна функция е свързана с почистване. 

Намират приложение в широк набор от дейности като измиване на градински алеи, автомобили, велосипеди, изпиране на домашни пътеки и килими. За да се обхване огромното многообразие от сфери, в които водоструйките намират приложение, можем да ги разделим на такива за домашна, професионална и полупрофесионална употреба.

Водоструйките са приспособления, които могат да послужат на разнообразни групи хора и професионалисти: градинари, притежатели на автомобили или просто собственици на имоти, които държат на изрядната чистота. Най-разпространената представа за водоструйките обаче е свързана със специализираното почистване на автомобили, но реално могат да се използват и в областта на строителството и индустрията за привеждане в изправен вид на различни машини, промишлена техника и оборудване. 

От какви части се състои и как работи водоструйката?

Най-главните елементи на съвременната водоструйка са:

- Корпус - основната част, която може да е изработена от пластмаса или метал, като се явява водещ фактор по отношение на здравината;

- Маркучи за високо налягане - специализирани, изработени от плътни и устойчиви материали, обикновено със стандартна дължина около 10 метра.

- Пистолет - трябва да бъде лек и удобен за работа, както и да притежава предпазител срещу случайно включване за максимална безопасност. При натискането му се отваря клапа, пропускаща водата от тялото на пистолета към дюзата. 

- Помпа - ръководи активирането на водната струя;

- Дюза - отговорна за формата и силата на водната струя.

 

Други опционални части, които варират спрямо нейния вид или окомплектовка, могат да са:

- Филтър за почистване на вода;

- Резервоар за препарат;

- Рама.

Повечето водоструйки оперират на сходен принцип. Водата се получава от резервоар или от водопровод, постъпва във вътрешността на корпуса на инструмента, след това преминава през специалната помпа и излиза навън, като налягането вече е доста по-високо. Управлението на процесите по включване и изключване се случва с помощта на пистолета. При първоначалното включване на водоструйката не пропускайте да обезвъздушите максимално системата, преди да я напълните с вода. 

Как да изберем подходяща водоструйка?

Както вече се досещате, предназначението на водоструйката е водещ критерий при избора. Ако ви е необходима за домашно ползване, не е необходимо да се впускате в нещо прекалено високотехнологично, а просто си задайте бюджет и разгледайте за модел с най-добри спецификации за конкретната цена. В случай че се затруднявате, което е напълно естествено и нормално, потърсете специализирана помощ от консултанти с технически профил. 

Основните технически параметри, по които традиционно се избира водоструйка, са налягане, мощност на двигателя и дебит (обем за даден интервал от време). За лична употреба е достатъчно да изберете устройство с налягане 100, максимум 150 бара и дебит около 400 литра на час. За професионална водоструйка тези параметри се вдигат респективно поне до 200 бара и 700 - 800 литра на час. Първият тип са по-малки и компактни, докато вторият - обикновено доста по-мощни. 

В допълнение, обърнете внимание на дължината и материала на изработка на маркуча, както и на наличието на филтър в системата. По-голяма дължина на маркуча предполага повече независимост и свобода при движение, а материалът следва да е здрав и устойчив, за да подсигури високото налягане. 

Препоръчваме да се ориентирате и към модел с няколко вида включени в окомплектовката дюзи или пък една мултифункционална, за да можете да подсигурите различните варианти за почистване: от по-концентрирана до по-размита водна струя. Някои модели не дават и опцията за смесване на водата с препарат, така че ако този параметър е важен за вас, го вземете предвид. 

Характеристики, които не са пряко свързани с функционалностите на водоструйката, като например марка и продължителност на гаранцията, също не са за подценяване. Те са в основата на един добър и информиран пазарен избор, който ви дава повече сигурност и възможността да работите безпроблемно с устройството за по-дълго време.

Как и защо да си поръчаме водоструйка онлайн? 

Живеем в XIX век, когато технологиите са в разцвета си и за един обикновен средностатистически потребител има множество възможности за направа на покупка в дигиталното пространство. Остарялото разбиране е, че подобно начинание крие доста рискове, но тенденциите от последните години сочат точно обратното. 

Множество реномирани физически магазини диверсифицират своята дейност, правяйки продуктите си достъпни и онлайн, което разширява аудиторията, до която достигат артикулите. Ние като клиенти пък получаваме достъп до повече варианти, които ни дават възможност да направим по-информиран избор и да спестим време и усилия. Ситуация, в която и двете страни някак си печелят.

Накратко един стандартен процес по направа на поръчка в онлайн магазин би протекъл в следните етапи:

- Направа на предварително проучване относно модела продукт, който ни е необходим (препоръчваме на имате поне 2-3 варианта, ако това е възможно);

- Разглеждане на различните онлайн магазини, предлагащи съответния вид артикули, и съпоставяне на отзивите за обслужване, срок на доставка, коректност, цени;

- Селектиране на един конкретен онлайн магазин и свързване със служителите му за консултация преди реалната направа на поръчка (особено релевантно, ако си търсите техническо устройство като водоструйка например);

- Направа на поръчка с въвеждане на име, телефонен номер, адрес за доставка и начин на плащане (най-често наложен платеж с преглед);

- Доставка на артикула в рамките на стандартния срок и завършване на условията по покупко-продажбата. 

В случай че продуктът предполага наличие на гаранция, задължително запазете документи като фактура и/или касова бележка, за да удостоверите точната дата на покупката. Ако пазарувате от името на фирма, задължително уточнете този факт при въвеждането на поръчката и предоставете всички необходими данни за издаване на корпоративна фактура на юридическо лице. 

За да помогнете на онлайн магазина да се развива или да дадете повече яснота относно качеството на бъдещите потребители, обмислете да оставите отзив за продукта или обслужването. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай