Изпълнителният директор на OpenAI призовава за глобално сътрудничество за регулиране на ИИ

Тревогата му е „не нашата неспособност да се адаптираме, а скоростта, с която всичко това може да се случи“

Изпълнителният директор на OpenAI призовава за глобално сътрудничество за регулиране на ИИ | StandartNews.com

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на производителя на ChatGPT OpenAI, призова за координирано международно регулиране на генеративния изкуствен интелект, технологията, която е в основата на неговия известен чатбот.

Той е един от стотиците топ експерти, които наскоро предупредиха за риска от изчезване на човечеството от ИИ, като казаха, че смекчаването на тази възможност „трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война“.

Алтман обясни в петък, че тревогата му е „не нашата неспособност да се адаптираме, а скоростта, с която всичко това може да се случи“.

ChatGPT, който може да се справи с безброй задачи, включително отговаряне на подкани и писане на есета, вече накара много фирми да преосмислят как хората трябва да работят.

През март неговият разработчик OpenAI представи по-усъвършенствана версия на софтуера зад бота, GPT-4, показвайки как може да опрости кодирането, да помогне за създаването на уебсайтове и да положи изпити с високи оценки.

Възходът на изкуствения интелект накара икономистите да предупредят за огромна промяна на пазара на труда.

Около 300 милиона работни места на пълен работен ден по света биха могли в крайна сметка да бъдат автоматизирани по някакъв начин от генеративен AI, според оценки на Goldman Sachs.

Около 14 милиона позиции може да изчезнат само през следващите пет години, според доклад от април на Световния икономически форум.

Някои служители с бели якички се смятат за особено изложени на риск, като се очаква административните работници и адвокатите да бъдат най-засегнати.

Подобно на други експерти, Алтман подчерта, че технологията също така ще отвори повече възможности по отношение на работни места и индустрии, „които не са били възможни преди“.Запитан кои конкретни разпоредби според него трябва да бъдат приети, Алтман даде малко подробности, като каза, че засега има смисъл различните страни да формират свои собствени подходи „по различни начини“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай