Измислиха уникален начин да чистим зъбите си

Ежедневното миене на зъбите с четка и почистването им с конец може да бъде досадно

Измислиха уникален начин да чистим зъбите си | StandartNews.com

Скоро хората ще могат да възлагат почистването на зъбите си на роботи. Инженери от университета на Пенсилвания са разработили система от микророботи, които могат да променят формата си, за да образуват четка или конец за зъби, пише сайтът Ню атлас.

Миниатюрните роботи не само почистват зъбната плака, но освобождават и антимикробни вещества, които убиват лошите бактерии.

Ежедневното миене на зъбите с четка и почистването им с конец може да бъде досадно. Освен това дори хората, които се придържат към рутинните процедури, могат да пропуснат някои места. Част от проблема се състои в това, че четките не отчитат разликите във формата или разстоянието между зъбите на различните хора.

Новата система решава този проблем, като ефективно променя формата си. Тя е съставена от наночастици от железен оксид, които могат да се сглобяват в различни формации и да бъдат контролирани с помощта на магнитни полета. По този начин частиците могат да бъдат подредени във формата на косъмчета за почистване на плаката от повърхността на зъбите или на по-тънки нишки, подобни на конци, за почистване на междузъбните пространства.

Тези микророботи не почистват зъбите само механично. Известно е, че железният оксид активира водородния пероксид, предизвиквайки реакция, при която се образуват свободни радикали. Те унищожават бактериите и лепкавите биофилми, образувани от тях по зъбите.

Направените тестове са показали, че микророботите могат ефективно да отстраняват плаката и биофилмите, като намаляват патогенните бактерии. Екипът също така е демонстрирал, че е в състояние прецизно да контролира твърдостта и дължината на влакната чрез регулиране на магнитното поле. Това позволява крайчетата им да бъдат достатъчно твърди, за да почистват зъбите, но все пак достатъчно меки, за да са нежни към венците.

Изследователите твърдят, че възможността за персонализиране на тази система от микророботи може да  допринесе за по-доброто почистване на зъбите. Потенциалът й да функционира, освобождавайки ръцете,  ще позволи на хора с намалена фина моторика да се грижат за здравето на устната си кухина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай