Испания ще регулира инфлуенсърите, рекламиращи криптовалути

Те ще трябва да уведомяват властите, преди да закупят крипто активи

Испания ще регулира инфлуенсърите, рекламиращи криптовалути | StandartNews.com

Испания установява правила, свързани с това как инфлуенсърите, техните спонсори и други известни личности популяризират криптовалутите. Сега те и други рекламодатели с повече от 100 000 последователи в страната ще трябва да уведомят Националната комисия за пазара на ценни книжа (CNMV) най-малко 10 дни, преди да закупят крипто активи.

В противен случай, те ще бъдат изправени пред глоби до 300 000 евро за нарушаване на правилата. Новите разпоредби влизат в сила на 17 февруари.

Също така, популярните личности в интернет ще трябва да разкрият дали получават хонорар всеки път, когато говорят за дигитални валути. Ако случаят е такъв, те ще трябва да предоставят ясни и безпристрастни предупреждения за рисковете на криптопазара, включително и факта, че инвестициите не са регулирани. Правилата обхващат и компании, които популяризират крипто активи.

„Ако инфлуенсърите не са включени в тези нови разпоредби, ще има вратичка, за да се избегне регулацията“, коментира директорът на CNMV Родриго Буенавентура пред Financial Times. „Това е ново нещо за нас и за тях и ще има моменти на търкания, но това винаги се случва, когато въвеждате правила за нещо, което не е било контролирано преди.”

Смята се, че това е първият път, в който държава от Европейския съюз въвежда подобни директиви. Страните-членки на ЕС все още не са се споразумели как да регулират криптопазара в целия блок.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай