Неделя,

Индия е готова да инвестира 30 милиарда долара в електронната индустрия

От: Кристиан Антонов -
1095
Индия е готова да инвестира 30 милиарда долара в електронната индустрия
A
A
A

За разлика от Япония, Индия не планира да се превърне във високотехнологична сила, но местните власти също са обезпокоени от високата зависимост от вноса и са готови да стимулират развитието на местни вериги за доставки. Правителството ще задели 30 млрд. долара за тези цели, които ще бъдат разпределени под формата на субсидии за няколко индустрии.

Гурангалал Дас, ръководител на неофициалната дипломатическа мисия на Индия в Тайван, сподели плановете на индийското правителство в интервю за Nikkei Asian Review. Според него при сегашния ръст на търсенето на полупроводникови продукти Индия ще потребява компоненти на стойност 110 млрд. долара годишно до 2030 г., което представлява повече от 10 % от прогнозираното световно търсене. Страната не възнамерява да остане вечен заложник на чуждестранни доставчици и затова е готова да развива местно производство.

Базираната в Тайван Foxconn в партньорство с местния конгломерат Vedanta вече е готова да построи завод в Индия за производство на полупроводникови компоненти, базирани на 65 nm и 28 nm технологии - не най-напредналите, но все още търсени в индустрията. След време в Индия може да се появи друго предприятие от този тип. Освен това страната е готова да подкрепи изграждането на поне две фабрики за производство на дисплеи, включително усъвършенствани OLED решения. Общо четири компании ще могат да разчитат на подкрепа в размер на 10 млрд. долара.

Други 7 милиарда долара ще бъдат изразходвани за създаване на фабрики за сглобяване на електронни устройства. Останалите 13 млрд. долара субсидии ще бъдат разпределени между производителите на телекомуникационно оборудване, слънчеви панели и акумулатори за тяга, както и на модерни химически производства. Индия вече е лидер в производството на сярна киселина и амоняк, които, ако са достатъчно пречистени, могат да се използват в производството на полупроводникови компоненти.

Демографските характеристики на Индия позволяват през следващите десет години правителството да очаква 85 000 квалифицирани инженери. Те могат да намерят приложение на уменията си не само в родината си, но и в други страни, тъй като демографските тенденции в Азия са отрицателни и търсенето на специалисти нараства. Индийските власти смятат, че има достатъчно работна ръка, за да издържи поне до средата на века.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички