Илон Мъск възнамерява да изстреля космическия кораб Starship на SpaceX следващата седмица

SpaceX разработва кораба Starship за превоз на товари и хора до Луната и Марс, както и в дълбокия космос.

Илон Мъск възнамерява да изстреля космическия кораб Starship на SpaceX следващата седмица | StandartNews.com

Въпреки че огромният космически кораб Starship на SpaceX вече е напълно сглобен и инсталиран и очаква изстрелване в базата Starbase в Тексас, изстрелването все още не се е състояло. Ако всичко върви по план, първият орбитален изпитателен полет може да се осъществи до края на следващата седмица.

Компанията се подготвя за знаменателния полет от дълго време, като подготовката се е ускорила едва напоследък. Миналата седмица на първата степен на ракетата-носител 7 беше монтиран прототип на кораб 24, но изстрелването, което според съобщенията е планирано за 10, 11 или 12 април, все още не изглежда да се състои.

В понеделник обаче шефът на компанията Илон Мъск заяви в Twitter, че "Старшип" вероятно ще полети по-близо до края на третата седмица на април. Милиардерът не е посочил точна дата, но според някои съобщения корабът може да излезе в космоса на 20-ти този месец. Известно е, че компанията все още чака лиценз за изстрелване от Федералната авиационна администрация на САЩ.

SpaceX разработва кораба Starship за превоз на товари и хора до Луната и Марс, както и в дълбокия космос. Очаква се всички елементи на космическия кораб да могат да се използват многократно и Илон Мъск е уверен, че той ще направи революция в космическите полети.

Първата степен на Super Heavy ще се задвижва от 33 двигателя Raptor, а самият Starship ще получи шест от същите двигатели. При изстрелването корабът ще има тяга от почти 7500 тона, което го прави най-мощната ракета в историята. Рекордът се държи от ракетата Space Launch System (SLS) на американската агенция НАСА, която осигурява около 4 хил. тона тяга при изстрелване. Последната вече е дебютирала през ноември 2022 г. по време на мисията Artemis I.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай