Илон Мъск: Понижената раждаемост може да застраши Земята

Предприемачът иска да забрани кандидатирането на политици над 70 годишна възраст

Илон Мъск: Понижената раждаемост може да застраши Земята | StandartNews.com

Според изпълнителния директор на Tesla и SpaceX, един от най-големите рискове за цивилизацията е ниската раждаемост и нейните все по-понижаващи се стойности в развитите страни. Илон Мъск, който е баща на шест деца, обяви това на годишната среща на изпълнителните директори на някои от най-големите компании в САЩ, която Wall Street Journal организира тази седмица.

Противно на мисленето на мнозина, че светът е пренаселен, Мъск смята, че ако се погледнат по-обстойно числата и ако няма повече деца, цивилизацията ще се срине. Въпреки растящото население на планетата е факт, че според Световната банка раждаемостта непрекъснато спада от 1960 година до сега.

Прогнозата на Илън Мъск дойде по време на отговор на въпрос за Tesla Bot – хумадоидният робот, създаван от компанията на предприемача. Идеята е ботът да бъде използван като заместител на човешкия труд с течение на времето.

Друго интересно изказване на най-богатия човек на планетата в момента засяга продължителността на живота. Мъск обяви, че не е правилно хората да се опитват да живеят „супер дълго време“.  Това според него ще превърне обществото в закостеняла маса хора, а новите идеи няма да могат да се реализират.

Без да назовава поименно американския президент Байдън, Мъск обяви: „Не се подигравам на остаряването. Просто казвам, че ако имаме хора на много важни позиции, вземащи решения, които са от решаващо значение за сигурността на страната, те трябва да имат достатъчно присъствие на ума и когнитивните способности. Цялата страна зависи от тях". Мнението на Илън Мъск за това не е ново. Преди седмица той се изказа в Twitter, че на всеки над 70 години трябва да бъде забранено да се кандидатира за политически пост.

Още Технологични новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай