Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност близо 4 млрд. долара

Между април и август Илон Мъск продаде общо 17,6 млн. акции на Tesla, които притежаваше, за общо 15 млрд. долара

Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност близо 4 млрд. долара | StandartNews.com

Илон Мъск стана собственик на Twitter в края на октомври, което предполагаше едновременно окончателно уреждане на сделката, която оцени компанията на 44 млрд. долара. 19,5 млн. акции на Tesla, които той притежаваше, бяха продадени от милиардера в периода от 4 до 8 ноември на обща стойност 3,95 млрд. долара. Можем да предположим, че част от приходите ще отидат за плащане на покупката на Twitter, но в случая акциите на Tesla бяха продадени доста късно.

От Barron's обясняват, че настоящата структура на сделката между Илон Мъск и Twitter към края на октомври предполага, че той ще трябва да продаде акции на стойност между 5 и 10 млрд. долара, за да покрие останалите разходи, свързани с покупката на активите на Twitter. Макар че непосредствено преди приключването на сделката Мъск не е продал нито една акция на Tesla, от края на миналата седмица насам той е продал 38 пакета от тези ценни книжа на обща стойност 3,95 млрд. долара. Неотдавнашният спад на цената на акциите на компанията до 17-месечно дъно се дължи на действията на Мъск, но само отчасти, тъй като през последните три дни 319 млн. акции на Tesla са сменили собственика си, а главният изпълнителен директор е продал само 19,5 млн. акции, което е не повече от 6 % от този брой.

Между април и август Илон Мъск продаде общо 17,6 млн. акции на Tesla, които притежаваше, за общо 15 млрд. долара. Структурата на финансирането на сделката с Twitter остана непубликувана, така че все още е трудно да се прецени дали главният изпълнителен директор на Tesla ще продаде допълнителни акции на компанията, за да покрие свързаните с това разходи. В момента той притежава около 446 милиона акции на Tesla, което се равнява на дял от около 12%. От началото на годината цената на акциите на компанията е спаднала с 45%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай