Илон Мъск е готов да продаде част от акциите на SpaceX, за да финансира сделката с Twitter

Според New York Post Илон Мъск иска да набере между 2 и 4 милиарда долара чрез инвестиционни фирми и хедж фондове

Илон Мъск е готов да продаде част от акциите на SpaceX, за да финансира сделката с Twitter | StandartNews.com

Първоначално Илон Мъск успя да привлече около 12,5 млрд. долара под формата на дълг срещу съществуващите акции на Tesla, когато търсеше финансиране за изкупуването на Twitter. Впоследствие той положи усилия да намали кредитната тежест на сделката. Според източници Мъск е готов да продаде част от акциите си в SpaceX, за да подобри условията за финансиране на сделката с Twitter.

Ръководителят на Tesla успя да продаде акции на Tesla на стойност около 8,5 млрд. долара и също така привлече партньори за финансиране на придобиването на активи на Twitter, но структурата на привлечените средства постоянно се променя, а милиардерът търси по-благоприятни условия за финансиране. Всъщност срещу залог на акции на Tesla ръководителят на компанията е готов да привлече около 6,25 млрд. долара, но се стреми да сведе до минимум дела на средствата с такава схема на осигуряване.

Според New York Post, Илон Мъск иска да набере между 2 и 4 милиарда долара чрез инвестиционни фирми и хедж фондове, като им обещава възможността да превърне дължимите суми в акции на Twitter при изгоден курс в бъдеще. Morgan Stanley е готова да отпусне на Мъск заем до 3 млрд. долара при 12% годишна лихва, което не е много изгодно, въпреки че в този случай няма да се налага кредитополучателят да залага акции на Tesla.

Очевидно главният изпълнителен директор на SpaceX вече е готов да се сбогува с част от акциите си в аерокосмическата компания. Мъск притежава 44% от SpaceX, като пазарната му капитализация след последното набиране на средства в размер на 337 млн. долара се оценява на 125 млрд. долара. Ръководителят на SpaceX е готов да продаде част от акциите си по 70 долара на акция на частни инвеститори, които вече са уведомили за намеренията си. Получаването на средства по този начин изглежда по-изгодно за Мъск, отколкото увеличаването на кредитната тежест.

Експертите смятат, че евентуалното намаляване на покупната цена на Twitter няма да промени много за Musk, тъй като размерът на средствата, с които разполага, за да вземе заем, пропорционално ще намалее, защото кредиторите трезво оценяват капитализацията на социалната мрежа в светлината на новите събития. Милиардерът заяви тази седмица, че не изключва възможността да преразгледа цената на сделката за Twitter в посока надолу. Първоначално той искаше да даде около 44 млрд. долара за компанията при цена на акция от 54,2 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай