И банята поумнява с нови технологии за "Интернет на нещата"

Вижте най-любопитните тенденции за дигитализиране на това помещение в дома

И банята поумнява с нови технологии за "Интернет на нещата" | StandartNews.com

Вижте най-любопитните тенденции за дигитализиране на това помещение в дома

 

Когато говорим за умен дом, вероятно се сещаме за гласови асистенти, прахосмукачки – роботи, смарт телевизори и автоматизирано осветление. По-малко вероятно е да се замислим за банята. А би трябвало. Днес технологиите влияят все повече на атмосферата в това интимно помещение и в дългосрочен план предстои напълно да предефинират начина, по който прекарваме времето си в него.

„През последните години светът около нас се дигитализира с изключително бързи темпове и все повече предмети от ежедневието ни се сдобиват с добавена интелигентност и свързаност. И ако за кухнята и хола - стаите, в които традиционно има повече технологични продукти – това не е новина, то вече е време да обърнем и поглед към банята. Множество нови интелигентни технологии, представени на тазгодишното изложение CES в Лас Вегас и на други събития, преобразяват това помещение и променят изцяло начина, по който го използваме“ - споделят от екипа на Peralni.bg . В следващите редове представители на уебсайта са подбрали най-интересните тенденции в дигитализацията на баните, тоалетните, както и пералните помещения.

Умни душове

Интелигентната баня на бъдещето прави ежедневието ни по-удобно и лесно, а престоят в нея не само става по-приятен и здравословен, а и по-екологичен. Смарт душовете са вариант, който може да ни спести доста разходи. При къпане всеки от нас използва няколко десетки литра вода дневно. Душовете с нисък дебит помагат за намаляването на потреблението на вода, но вече има и такива с вградена интелигентност, които могат да намалят общото изразходвано количество още повече. Освен това с тях няма има нужда да губим вода и време в настройка на точната температура, защото самият смарт душ може да го прави вместо нас.

Да погледаме телевизия в банята

Живеем в свят, който е пълен с цифрово съдържание. За много хора, времето прекарано в банята е единственото, което прекарват на спокойствие. Не всеки обаче споделя стремежа към тишина и почивка. Мнозина предпочитат да бъдат информирани и да достъпват любимото си съдържание дори в банята. За тях поставянето на телевизор в нея може да бъде идеалното решение. Идеята не е нова, но възможностите се увеличават, благодарение на цифровите технологии. В добавка вече има и огледала за баня с добавена интелигентност, на които се изписва полезна информация като новини, прогноза за времето и др.

Чистота на въздуха

Този аспект от здравословния начин на живот стана особено актуален след пандемията, а също и във връзка с влошаващите се показатели в големите градове напоследък. Сред новостите в това отношение са сензори за измерване на температурата, качестовто на въздуха и влажността в банята, както и технологии за неговото пречистване. Най-новите интелигентни пречистватели на въздуха на практика превръщат банята и тоалетната в своеобразен домашен спа център, посочват още от Peralni.bg.

Здравето

е обект и на редица други решения за баня и тоалетна, отвъд чистотата на въздуха. Сред тях са интелигентни тоалетни чинии, които могат да предоставят ценна информация за баланса в човешкото тяло на базата на разнообразни биомаркери, открити в урината. Данните се изпращат в „облака“ и се анализират, давайки ценни изводи за здравословното състояние и препоръки за неговото подобряване директно на потребителския смартфон.

Пералните

Напоследък този клас електроуреди е сред тези, които внедряват най-бързо Internet of Things решения. Новите умни перални изпращат на своите собственици информация за своята работа, информират ги кога приключват прането и освен това използват много по-прецизно водните ресурси, без да разхищават вода.

Роботи в банята

Сред новостите, представени на тазгодишното изложение CES, са и роботи, които могат да решат един проблем, стар колкото света – как да си донесем ново руло тоалетна хартия, когато се намираме в тоалетната, а предишното вече е свършило. Други интелигентни машини, представени в началото на годината, пък могат да проверят как мирише банята, сканирайки въздуха в нея, изпращайки данните в реално време директно на смартфона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай