Google създава AI, който предлага житейски съвети

Повече от 100 души с докторска степен са работили по проекта

Google създава AI, който предлага житейски съвети | StandartNews.com

Едно от звената за AI на Google използва генеративен AI, за да разработи най-малко 21 различни инструмента за житейски съвети, планиране и обучение, съобщи The New York Times.

Google е сключил договор със Scale AI, стартъп на стойност 7,3 милиарда долара, фокусиран върху обучение и валидиране на AI софтуер, за тестване на инструментите. Повече от 100 души с докторска степен са работили по проекта, според източници, запознати с въпроса, които са говорили с Times. Част от тестването включва проверка дали инструментите могат да предложат съвети за връзка или да помогнат на потребителите да отговорят на интимни въпроси.

Инструментите, които според съобщенията DeepMind разработва, не са предназначени за терапевтична употреба, според Times, а публично достъпният чатбот на Google Bard предоставя ресурси за подкрепа на психичното здраве само когато бъде помолен за терапевтичен съвет.

Част от това, което движи тези ограничения, е противоречието относно използването на AI в медицински или терапевтичен контекст. През юни Националната асоциация за хранителни разстройства беше принудена да спре своя чатбот Tessa, след като даде вредни съвети за хранителни разстройства. И докато лекарите и регулаторните органи са разсвоени относно това дали AI ще се окаже полезен в краткосрочен контекст, има консенсус, че въвеждането на AI инструменти за предоставяне на съвети изисква внимателно обмисляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай