Google представи NotebookLM - персонализиран бележник с изкуствен интелект

Той се учи от бележките на потребителя

Google представи NotebookLM - персонализиран бележник с изкуствен интелект | StandartNews.com

По-рано тази година на събитието за разработчици I/O Google представи прототип на инструмента Project Tailwind AI, който може значително да опрости работата на потребителя с документи и бележки, които в някои случаи могат да се натрупат много. Сега обикновените потребители имат достъп до съветника с изкуствен интелект, който помага да се разберат записите.

Project Tailwind стана достъпен в САЩ под името NotebookLM, засега за ограничен брой потребители. Както обяснява компанията, езиковият модел на продукта се учи единствено от записките и източниците на потребителя и няма достъп до интернет, както много други чатботове. Става дума за бележник с изкуствен интелект, който може да обобщава определен текст, да подчертава ключови мисли или да генерира идеи въз основа на тях.

Google дава няколко примера за използване на нововъведението. Той може да състави резюме на даден документ или да предложи идеи въз основа на документи по искане на потребителя. Например потребителят може да качи идеи за нов видеоклип и да бъде помолен да създаде сценарий за кратък видеоклип. Или, например, предприемач, който иска да набере средства, може да качи своя проект и да попита какви въпроси може да зададе потенциален инвеститор.

Компанията обаче предупреждава, че както и при другите езикови модели, грешките на изкуствения интелект не могат да бъдат изключени, така че фактите все пак трябва да се проверяват. Жителите на САЩ вече могат да се запишат в списъка на чакащите, докато останалите вероятно ще получат достъп до новия инструмент по-късно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай