Големи корпорации напускат руския геймърски пазар

Любимата игра на мнозина - Minecraft също е премахната от App Store и Google Pla

Големи корпорации напускат руския геймърски пазар | StandartNews.com

Electronic Arts обяви на своя уебсайт, че ще спре да продава игри в Русия и Беларус. Това действие се отнася не само за игровите заглавия на издателя , но и за пакетите с виртуална валута във всички заглавие. Игрите и приложенията на издателя ще изчезнат от Origin, а компанията в момента води преговори с партньори за блокиране на съдържанието за всички платформи.

По-рано студиото за разработване на спортни симулации EA Sports обяви пълното премахване на всички руски и беларуски отбори от FIFA 22, FIFA Online и FIFA Mobile. Подобно решение беше взето и при хокейния симулатор NHL 22.

Activision Blizzard и Rockstar Games се присъединиха към решението на EA и ще се оттеглят от руския пазар. Blizzard, едно от най-големите имена в областта на компютърните игри, спря да продава своя софтуер и франчайзи като Call of Duty, Diablo, Overwatch и World of Warcraft.

Същият проблем може да възникне при опит за закупуване на продукт от Rockstar. Официалният уебсайт показва съобщение, че продуктът не е наличен в региона, ако се опитате да го изтеглите от Русия. Игрите GTA, Red Dead Redemption, Midnight Club, Max Payne и Manhunt не могат да бъдат закупени. Всички заглавия, придобити до този момент, от геймърите обаче работят без проблем и за тях няма ограничения.

Официалният магазин на Nintendo също не е пощаден. Той вече на работи с конзоли Switch, анулирайки плащанията в рубли. В момента при опит за влизане в електронния магазин потребителят получава грешка - не е възможно да се изтеглят и инсталират предварително закупени игри.

Компанията публикува изявление на своя уебсайт, в което се посочва, че платформата е въведена в режим на поддръжка поради спиране на обработката на плащания в рубли. Твърди се, че ситуацията е временна, но не е посочен срок.  Оттеглянето на компаниите от руския пазар може да се дължи на нестабилността на рублата на фона на много ниската ликвидност - те не могат да предвидят най-добрата цена, на която да продават продуктите си.

Любимата игра на мнозина -  Minecraft също е премахната от App Store и Google Play поради оттеглянето на Microsoft от пазара.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай