Германските власти искат да превърнат страната в основен производител на полупроводници

Това ще създаде екосистема, която ще допринесе за спокойствието в Европейския съюз, за сигурността, че не сме зависими от други региони", каза Олаф Шолц.

Германските власти искат да превърнат страната в основен производител на полупроводници | StandartNews.com

Европейските стремежи към технологичен суверенитет може би са се раздвижили, тъй като неотдавна в щата Аризона се проведе церемония с участието на президента на САЩ, ръководството на TSMC и представители на най-големите клиенти на компанията, за да се отбележи началото на сглобяването на оборудване в построения там завод. Германия също би искала да стане голям производител на полупроводници, както ясно заяви Олаф Шолц.

Германският държавен канцлер направи това изявление, както отбелязва Ройтерс, в петък по време на събитие, посветено на цифровизацията на местната икономика. Според него, ако се предвидят целенасочени инвестиции, Германия може да се превърне в основен производител на полупроводници в Европа. "Това ще създаде екосистема, която ще допринесе за спокойствието в Европейския съюз, за сигурността, че не сме зависими от други региони", каза Олаф Шолц.

Както се вижда от публикациите по темата, Германия върви към тази цел доста уверено. На първо място, тя отдавна управлява GlobalFoundries, която американската компания, собственост на араби, наследи от AMD, но сега обслужва множество други клиенти. GlobalFoundries е твърдо решена да модернизира и разшири съоръженията си по целия свят, само че вече не се ограничава до усъвършенствани литографски технологии и се ограничава до 12 nm процес.

Второ, в Магдебург, Германия, Intel възнамерява да изгради няколко големи съоръжения за тестване и опаковане на чипове, които могат да донесат на компанията до 17 млрд. евро. В Германия има и местни производители на чипове - например Infineon има три завода в страната. Електрификацията и автоматизираното шофиране ще изискват огромно увеличение на производството на полупроводникови компоненти за някои специфични приложения, така че ако Германия иска да бъде в крак с технологичния напредък, тя ще трябва да развие производството на чипове на местно ниво. През 2020 г. Европа като цяло контролира 7,2 % от световния капацитет за производство на полупроводници, но ако не се предприеме нищо, според експертите на ESIA този дял ще спадне до 5 % в средата на десетилетието. Редовно се появяват и слухове за намеренията на TSMC да изгради предприятие в Германия, което да произвежда чипове за местни клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай