Френското правителство възнамерява да забрани на министрите да използват TikTok на лични устройства

Bloomberg твърди, че членовете на френския кабинет ще трябва да се отърват от TikTok и други "ненадеждни" приложения на личните си устройства

Френското правителство възнамерява да забрани на министрите да използват TikTok на лични устройства | StandartNews.com

Тази седмица властите на Обединеното кралство забраниха на длъжностните лица да използват социалната мрежа TikTok на служебни мобилни устройства. Мерките повтарят тези, издадени от властите в САЩ миналата година, а членовете на Европейската комисия бяха инструктирани да премахнат приложението TikTok от устройствата си до 15 март. Сега френските власти подготвят подобни искания, според неофициални източници.

Bloomberg твърди, че членовете на френския кабинет ще трябва да се отърват от TikTok и други "ненадеждни" приложения на личните си устройства. Властите се опасяват, че чуждите социални мрежи и мобилни приложения могат да бъдат използвани от чужди разузнавателни служби за получаване на достъп до чувствителна информация относно дейността на високопоставени служители. Приложенията за социални мрежи вече бяха забранени за използване от френските министри на служебни устройства, а сега ограниченията ще обхванат и личните устройства.

По-рано този месец френски служители заявиха, че служебните мобилни телефони на министрите технически не позволяват инсталирането на TikTok или други приложения за социални мрежи. Известно е, че властите на САЩ настояват за пълна забрана на TikTok в тяхната юрисдикция, ако китайските акционери на социалната мрежа не се откажат от своите дялове в компанията майка ByteDance. Според някои оценки китайските граждани биха могли да притежават между 20 и 40 % от акциите, а американските власти смятат, че китайските разузнавателни служби биха могли да принудят собствениците на TikTok да установят наблюдение на американски граждани и политически фигури по тази линия. Ограничения върху използването на TikTok на служебни устройства вече са въведени в САЩ, Обединеното кралство, Белгия, Канада и на ниво Европейска комисия.

До края на март властите в Нова Зеландия ще забранят използването на TikTok на всички устройства, свързани с корпоративната мрежа на местния парламент. Въпреки това служителите, които имат нужда от достъп до социалните медии за служебни цели, ще могат да получат специално разрешение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай