Формула 1 използва AI за нарушения на пистата

Как ще се случи това

Формула 1 използва AI за нарушения на пистата | StandartNews.com

Успехът във Формула 1 често се свежда до стотни от секундата и милиметри разстояние. Пилотите знаят точните линии, които да изберат в завоите, за да постигнат оптимално време за обиколка.

Понякога обаче състезателите излизат извън границите, докато се опитват да спечелят предимство, пише Engadget, а, за да помогне на официалните лица да проверяват дали колелата на даден автомобил пресичат изцяло бялата ограничителна линия, F1 ще тества система с изкуствен интелект.

Международната автомобилна федерация (ФИА), управляващият орган на моторните спортове, заявява, че ще използва технология за компютърно зрение по време на закриващото сезона Гран при на Абу Даби през уикенда. Този подход разчита на анализ на формата, за да определи броя на пикселите, които пресичат линията в края на пистата.

Засега ФИА не планира да автоматизира напълно прегледите на нарушенията на ограниченията на пистата. По-скоро тя иска да намали значително броя на потенциалните нарушения на правилата, които се изпращат на длъжностните лица за ръчен преглед.

Reuters например отбелязва, че по време на Гран при на Австрия през юли четирима души е трябвало да прегледат около 1200 потенциални нарушения. В друг случай, след като някои нарушения на ограниченията на пистата остават ненаказани по време на Гран при на САЩ през октомври, служителите са категорични, че ще трябва да се намери нов подход. А това отваря вратата пред компютърното зрение.

Тази технология се използва в медицината за анализ на данни от прегледи за рак.

"Лекарите не искат да използват компютърното зрение, за да диагностицират рак, а за да отделят 80-те процента от случаите, в които очевидно няма рак, за да дадат на добре обучените хора повече време да разгледат важните 20%", казва Тим Малион, заместник-директор на състезанието и ръководител на дистанционните операции на ФИА. "Именно към това се стремим."

ФИА се надява да намали броя на възможните нарушения, които длъжностните лица разглеждат ръчно, до около 50 на състезание. Целта е да се "премахнат тези, които очевидно не се нуждаят от човешки преглед".

Макар че ФИА няма да разчита изцяло на изкуствен интелект за вземане на решения по време на състезанията в скоро време, Малион очаква това да се случи в крайна сметка:

"Многократно съм казвал, че в момента човекът печели в определени области. Може би това е така в момента, но ние смятаме, че в крайна сметка автоматизираните системи, работещи в реално време, са пътят напред."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай