Ford планира фабрика за батерии за е-автомобили

Инвестицията е за 3,5 милиарда долара

Ford планира фабрика за батерии за е-автомобили | StandartNews.com

Автомобилният производител Ford ще си партнира с китайската Contemporary Amperex Technology Co (CATL) за изграждането на завод за батерии за железен фосфат на стойност 3,5 милиарда долара извън Маршал, Мичиган, малък град на около 100 мили западно от Детройт. След като бъде завършено, в съоръжението се очаква да работят поне 2500 работници.

Както посочва Bloomberg, Ford продължава проекта въпреки несигурността около това как Министерството на финансите ще тълкува знаковия законопроект на президента Байдън за изменението на климата. Законът за намаляване на инфлацията включва текст, който се стреми да попречи на производителите на автомобили да се възползват от данъчни кредити за потребителски електромобили, ако превозните средства са с батерии, произведени от „чуждестранно предприятие“. Конгресът разработи правилата, за да стимулира производителите на автомобили да изградят вътрешна верига за доставки на части за електромобили, вместо да разчитат на Китай за критични компоненти.

Според Bloomberg, Ford планира да бъде собственик на целия завод и близката инфраструктура. Служителите на Ford също ще работят в съоръжението. CATL ще притежава само технологията, използвана за създаването на батериите. Това е споразумение, което може да позволи на батериите, произведени в съоръжението, да отговарят на условията за данъчни кредити, свързани със Закона за намаляване на инфлацията. „Казахме, че проучваме батерии, базирани на технологията на CATL за автомобили на Ford и че планираме да локализираме“, каза говорител на Ford пред Bloomberg .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай