Понеделник,

Ford и SK On създават съвместна компания за производство на батерии за електрически превозни средства

От: Кристиан Антонов -
524
Ford и SK On създават съвместна компания за производство на батерии за електрически превозни средства
A
A
A

Десет месеца след като обявиха намеренията си, Ford Motor Company и SK On завършиха съвместната си компания BlueOval SK за производство на батерии за електрически превозни средства в САЩ с един завод в Тенеси и два в Кентъки до втората половина на десетилетието. Партньорите ще инвестират най-малко 7,77 млрд. долара в проектите, като Ford ще поеме основната част от инвестицията.

Едва сега компаниите са направили всички необходими одобрения, с което официално завършват създаването на съвместното предприятие. На първия етап седалището му ще бъде в Джорджия, където SK On вече има завод за производство на тягови батерии. След като Ford Motor завърши строителството на своя комплекс BlueOval City в Тенеси, централата на съвместното предприятие ще бъде преместена там.

Паритетът в структурата на управление на съвместното предприятие се доказва от състава на борда на директорите, в който трима от шестте членове се назначават от всяка от страните. Главен изпълнителен директор на BlueOval SK за първите три години е Дейвид Хам, който е вицепрезидент на SK Innovation, а финансов директор е Джием Кранни, който е и главен оперативен директор на Ford Business Solutions. След три години компаниите ще разменят представителите си на върха на съвместното предприятие. До втората половина на десетилетието BlueOval SK се надява да има годишен производствен капацитет от 129 GWh в САЩ.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички