Facebook започва да тества стандартното криптиране от край до край в Messenger

Това дава допълнителна защита на потребителите

Facebook започва да тества стандартното криптиране от край до край в Messenger | StandartNews.com

Facebook сподели актуализация на дългоочакваните си планове да включи криптиране от край до край по подразбиране в своята платформа за чат Messenger и е започнал да тества функцията за чатове „между някои хора“.

Превръщането на криптирането от край до край ще даде сигурност за платформа за чат, използвана от повече от един милиард души по света. Също така е вероятно да предизвика спорове с правителствата, според които това ще пречи на способността им да се борят с престъпността.

Криптирането от край до край означава, че Facebook не може да вижда съдържанието на съобщенията на своите потребители – само участниците могат. Това прави много по-трудно (макар и невъзможно) за трети страни като хакери или правоприлагащи органи да подслушват дигиталните разговори.

През последните години компанията майка на Facebook Meta бавно добавя повече слоеве на криптиране към различните си платформи за чат, но тези усилия все още не са обединени. Чатовете в WhatsApp са криптирани по подразбиране, като се използва същият протокол, предлаган от индустриалния стандарт за защитен месинджър Signal; в момента се тества криптирането за включване за DMs в Instagram; и Messenger предлага E2EE чрез своята функция „изчезващи съобщения“.

В допълнение към новия тест на E2EE по подразбиране, компанията също обяви функция, наречена „сигурно съхранение“, която ще шифрова облачни резервни копия на историята на чатовете на потребителите в Messenger.

Други нови функции, които се тестват в Messenger, включват синхронизиране на изтрити съобщения между устройства; тестване на способността за отмяна на изпращане на съобщения; и добавяне на криптиране към съобщения със свободни ръце, изпратени в Messenger с помощта на интелигентните очила Ray-Ban Stories на компанията .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай