Facebook ще се фокусира върху видео съдържанието

Компанията вижда сериозна конкуренция в лицето на Tik Tok

Facebook ще се фокусира върху видео съдържанието | StandartNews.com

Facebook вижда сериозна конкуренция в лицето на TikTok, който е причина за намаляващ брой потребители. В отговор компанията се опитва да прокара повече видеосъдържание в емисиите на потребителите и пренасочва ресурсите от по-фокусирани върху текст продукти като раздела Новини и платформата за бюлетин.

Изпълнителният директор на Facebook Кембъл Браун е съобщил на служителите за тази промяна в приоритетите - „повишаване на фокуса върху изграждането на по-стабилна икономика на създателите“.

Facebook стартира News през 2019 г., като плаща на организации като The New York Times и Washington Post да събират тяхното съдържание. Разделът Новини съчетаваше подбрани от хора истории с алгоритмични препоръки, докато сделките с новинарски издания бяха на стойност милиони долари. Сега се смята, че Facebook не е твърде заинтересован от подновяването на тези договори, въпреки че компанията все още не е направила официално съобщение по въпроса.

Facebook Bulletin, междувременно, стартира миналата година като съперник на Substack, a компанията привлече някои големи имена за стартирането му, като автора на бестселъри Малкълм Гладуел. Продуктът не направи голям фурор оттогава, а вместо това Facebook подчертава бавното му и „смислено“ развитие. В публикация в блог миналата година, една от малкото статистики, които компанията предложи за размера на Bulletin, беше, че „половината от създателите на Bulletin имат над 1000 абонати за безплатен имейл, като много от тях имат повече от 5000 и 10 000 – малък брой, като се има предвид огромният размер на Facebook.

Новината за тази промяна на фокуса не трябва да е изненада. Още преди месец стана ясно Facebook планира да направи в основния си алгоритъм и да акцентира на видео съдържанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай