Половината фирми в Европа предлагат услуги онлайн

Цифровата инфраструктура играе решаваща роля за стимулиране на цифровизацията

Половината фирми в Европа предлагат услуги онлайн | StandartNews.com

Според нов доклад „Дигитализацията в Европа 2022-2023 г.: Доказателства от инвестиционното проучване на ЕИБ“ повече от половината (53%) от фирмите в ЕС са предприели стъпки през 2022 г. за подобряване на дигиталното си присъствие, като  предлагане на услуги онлайн. През 2022 г. 69% от фирмите в ЕС са внедрили усъвършенствани цифрови технологии, като роботика, анализ на големи данни и изкуствен интелект, в сравнение със 71% от фирмите в САЩ. Разликата между двата континента се стеснява стабилно през последните четири години.

Докато фирмите от ЕС са направили забележителни крачки, фирмите от САЩ като цяло са постигнали по-голям напредък в цифровизацията като отговор на пандемията, главно поради по-ниските цифрови инвестиции от микро- и малки фирми в Европейския съюз. Само 30% от микропредприятията в Европейския съюз са дали приоритет на цифровизацията в сравнение с 62% от големите фирми.

„Цифровата инфраструктура, включително високоскоростен достъп до интернет, иновативните среди и наличието на квалифицирани работници играят решаваща роля за стимулиране на цифровизацията. Регионите с по-добра цифрова инфраструктура са свидетели на по-висока възвръщаемост на цифровите инвестиции и по-голямо присъствие на цифрови фирми. Възприемайки цялостно цифровата трансформация, Европейският съюз може да изгради проспериращо и устойчиво бъдеще“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Моуриньо Феликс .

Въпреки напредъка продължават да съществуват значителни различия в цифровата инфраструктура в регионите на ЕС, като 14% от фирмите виждат ограничения достъп до цифрова инфраструктура като основна пречка пред инвестициите.Освен това усилията на фирмите за цифровизация зависят в голяма степен от наличието на работници с цифрови умения. Регионите, в които работниците имат дигитални умения над средните, са склонни да внедряват усъвършенствани цифрови технологии и бизнесът в тези региони инвестира повече в дигитализация по време на кризата с COVID-19. Поради това е от съществено значение регионите да подобрят системите за образование и обучение, за да надграждат непрекъснато уменията на работниците и да предоставят възможности за онлайн обучение за преодоляване на цифровото разделение.

Средата, в която работят фирмите, също влияе върху усилията за цифровизация. Фирмите в силно дигитално иновативни среди е по-вероятно да инвестират в цифровизация като отговор на пандемията.

Търговията също играе жизненоважна роля в цифровизацията, тъй като фирмите, занимаващи се с международна търговия, все по-често приемат съвременни цифрови технологии. Дигиталните фирми показват по-голяма устойчивост на проблеми в търговията и се справят по-проактивно с тях. Освен това цифровите технологии могат да помогнат за справяне с екологичните предизвикателства, например чрез интелигентна градска мобилност, прецизно земеделие и устойчиви вериги за доставки, като спомагат за намаляване на емисиите и улесняват прехода към по-зелена икономика.

Цифрово напредналите фирми също са по-склонни да инвестират в мерки за изменение на климата: 57% от тези фирми вече са инвестирали в такива мерки в сравнение с 43% от недигиталните фирми. Тези констатации подчертават потенциала на цифровизацията да подпомогне преминаването към по-устойчива икономика

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай