ЕС регистрира първия годишен спад в потреблението на енергия от възобновяеми източници през 2021 година

Ако разгледаме страните от ЕС поотделно, Швеция има най-голям дял енергия от възобновяеми източници (62,2 %)

ЕС регистрира първия годишен спад в потреблението на енергия от възобновяеми източници през 2021 година | StandartNews.com

Евростат съобщи, че през 2021 г. делът на потреблението на енергия от възобновяеми източници в Европейския съюз е бил 21,8%, което е с 0,3% по-малко от 2020 година. Това е първият отчетен спад в потреблението на зелена енергия в ЕС. Ако тази тенденция се запази, ЕС няма да може да постигне целите си в областта на климата. Властите следва да предприемат мерки за предотвратяване на подобно развитие.

Въпреки това Евростат призовава да не се търсят фундаментални проблеми в намаляващото потребление на енергия от възобновяеми източници в Съюза. На първо място, търсенето на енергия за промишлеността започна да се увеличава през 2021 г. след отмяната на карантинните ограничения за 2020 г., което не можеше да бъде напълно задоволено и от нарастващия капацитет на възобновяемите енергийни източници.

Второ, редица разпоредби за изчисляване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници се промениха. Евростат ни насърчава да преценяваме въздействието върху потреблението на дадена причина само след внимателно разглеждане на документа от 100 страници с нюансиран анализ на изчисляването на стандартите през 2020 и 2021 г., а не заради енергийната криза в Европа, започнала през есента на 2021 г., например.

Но дори и коригираната методология на изчисление показва разминаване между целите и реалността. Например, съгласно Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2018 г. за насърчаване на енергията от възобновяеми източници, делът на потреблението на енергия от възобновяеми източници в ЕС трябва да достигне 32 % през 2030 г. Целта за 2021 г. от 22 % поставя под съмнение реалността на тези цели. Освен това Комисията на Европейския парламент препоръчва този процент да се увеличи до 40 % и дори до 45 %, ако се разгледа планът REPowerEU за 2022 г. Все още не знаем дори статистическите данни за 2022 г., която, предвид глобалните събития в Европа и света, обещава да бъде изненадваща във всяко отношение.

Ако разгледаме страните от ЕС поотделно, Швеция има най-голям дял енергия от възобновяеми източници (62,2 %). Тази страна е абсолютен лидер, но не благодарение на слънцето и вятъра, а главно на биомасата, водната и вятърната енергия, термопомпите и течните биогорива.

Финландия (43,1 %) и Латвия (42,1 %) са на второ и трето място в ЕС, също от биомаса и водноелектрическа енергия, а не от слънчева и вятърна. Естония, чийто дял на възобновяемата енергия е 37,6 %, се възползва от биомасата и вятъра. Австрия (36,4 %) и Дания (34,7 %) също активно "изгарят" биомаса, въпреки че първата се възползва и от водноелектрическа енергия, а втората - от вятърна.

Що се отнася до аутсайдерите, сред тях са повече от половината държави - членки на ЕС, в които потреблението на чиста енергия е под средното за ЕС. 15 от 27-те членки на ЕС отчитат дялове под средните за ЕС през 2021 г.: Белгия, България, Чешката република, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Кипър, Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия, Полша и Словакия.

Най-нисък дял на възобновяемите енергийни източници е регистриран в Люксембург (11,7 %), Малта (12,2 %), Нидерландия (12,3 %), Ирландия (12,5 %) и Белгия (13,0 %). Водещите икономики в ЕС - Германия и Франция - също са в списъка на аутсайдерите, като изостават дори от балтийските държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай