ЕС обявява антитръстово разследване срещу Microsoft във връзка със сливането на Teams и Office

Предстоящото разследване е първото антитръстово запитване срещу Microsoft в ЕС от 15 години насам

ЕС обявява антитръстово разследване срещу Microsoft във връзка със сливането на Teams и Office | StandartNews.com

Следващата седмица Microsoft ще бъде изправена пред официално антитръстово разследване на ЕС. Регулаторният орган на ЕС твърди, че американският технологичен гигант нарушава законите, когато свързва приложението си за видеоконференции Teams с пакета Office. Според Европейската комисия предишните отстъпки на Microsoft за гарантиране на конкуренцията са били недостатъчни. Компанията може да бъде официално обвинена още през есента.

През април Microsoft спря автоматичното предварително инсталиране на приложението си за видеоконференции Teams на устройствата на потребителите на Office, след като Slack се оплака през 2020 г., че практиката на "свързване" на двете услуги заедно нарушава законите на ЕС за конкуренцията. Но преговорите между Европейската комисия и Microsoft зациклиха, тъй като страните се разминаха по отношение на териториалното приложение на ограниченията. Нито една от тях не е определила цената, която Microsoft ще начислява за Teams, за да осигури лоялна конкуренция.

Въпреки че разговорите са съсредоточени върху избягването на официално разследване, малко вероятно е Microsoft да отстъпи от позицията си. "Продължаваме да си сътрудничим с Европейската комисия в нейното разследване и сме отворени за прагматични решения, които помагат за решаване на проблемите и обслужват клиентите", заявиха от Microsoft. Европейската комисия на свой ред заяви, че "оценката на жалбата въз основа на нашите стандартни процедури продължава".

Разследването се провежда на фона на нарастващия политически натиск върху Microsoft. Стефани Йон-Куртин, член на Европейския парламент, която играе важна роля в дискусиите за технологиите в Брюксел, миналата седмица поиска комисията да принуди Microsoft да направи отстъпки, които да облекчат опасенията за конкуренцията: "Три години след подаването на жалбата господстващото положение на Microsoft на пазара се е увеличило, докато жалбоподателят чака съществен напредък по този случай."

При подаването на жалбата Slack, който междувременно беше придобит от Salesforce, поиска от регулаторните органи на ЕС да действат бързо, "за да не може Microsoft да продължи да използва незаконно своята власт от един пазар на друг чрез свързване или обединяване на продукти". Три години след подаването на жалбата Teams има около 270 милиона потребители, а Slack - около 20 милиона.

Предстоящото разследване е първото антитръстово запитване срещу Microsoft в ЕС от 15 години насам. През 2008 г. Брюксел обвини компанията в злоупотреба с господстващото си положение по отношение на браузъра Internet Explorer, който се предлага в комплект с Windows. След това Microsoft постигна споразумение с комисията, което позволи на потребителите да избират сами браузъра си. А през 2013 г. ЕС глоби Microsoft с 561 млн. евро за неизпълнение на задълженията си.

Разследването показва решимостта на Брюксел да се справи с практиките на големите технологични компании, които биха могли да "задушат" конкуренцията. Срещу Apple, Google и Meta* вече бяха проведени разследвания за предполагаемо антиконкурентно поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай