Събота,

ЕС глоби Meta с 1,3 млрд. долара

От: екип на Стандарт -
389
ЕС глоби Meta с 1,3 млрд. долара
A
A
A

Meta получи рекордна глоба от 1,3 милиарда долара (1,2 милиарда евро) от регулаторите на данни в ЕС и нареди да спре прехвърлянето на данни от Facebook на граждани на ЕС към САЩ. Решението беше взето от Комисията за защита на данните на Ирландия (DPC), която каза, че настоящата правна рамка за трансфер на данни към САЩ „не адресира рисковете за основните права и свободи“ на потребителите на Facebook в ЕС и нарушава GDPR. Глобата надвишава предишния рекорд на ЕС от 746 милиона евро, наложени на Amazon през 2021 г. за подобни нарушения на поверителността.

Прехвърлянето на данни към САЩ е от решаващо значение за обширната операция за насочване на реклами на Meta, която разчита на обработка на множество потоци от лични данни от своите потребители. Миналата година Meta каза, че ще бъде принудена да обмисли спирането на Facebook и Instagram в ЕС, ако не може да изпраща данни обратно в САЩ; предупреждение, което политиците от ЕС видяха като очевидна заплаха. 

Преди това тези трансфери на данни бяха защитени от трансатлантически пакт, известен като Privacy Shield. Но тази рамка беше обявена за невалидна през 2020 г., след като върховният съд на ЕС установи, че не защитава данните от изтриване от програмите за наблюдение на САЩ. Това решение беше постановено в отговор на иск на австрийския адвокат Макс Шремс, чиято съдебна битка срещу Facebook датира от 2013 г. и първоначалните разкрития на Сноудън за американското наблюдение.

Въпреки че на Meta вече е наредено да спре тези трансфери на данни, има редица предупреждения, които са от полза за американския гигант на социалните медии. Първо, решението се отнася само за данни от Facebook, а не за други Meta компании като Instagram и WhatsApp. Второ, има петмесечен гратисен период, преди Meta да трябва да спре бъдещи трансфери, и шестмесечен краен срок за спиране на съхраняването на текущи данни в САЩ. Трето, и най-важно, ЕС и САЩ в момента преговарят за нова сделка за прехвърляне на данни , която може да влезе в сила още това лято и чак през октомври.

Въпреки рекордния размер на глобата, експерти изразиха съмнение, че тя ще промени нещо фундаментално в практиките на Meta за поверителност. 


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията