TikTok побърква тийнейджърите. Тежки последствия

Алгоритъмът е създаден така, че децата да остават с часове в платформата

TikTok побърква тийнейджърите. Тежки последствия | StandartNews.com

През последните месеци TikTok се сблъска с нарастващ натиск от щатски и федерални законодатели поради опасения относно връзките му с Китай чрез компанията-майка ByteDance. Но някои законодатели и изследователи също така проучват въздействието, което приложението може да има върху най-младите потребители.

Главният прокурор на Индиана заведе два дела срещу TikTok миналия месец, включително едно, в което се твърди, че платформата примамва деца в платформата, като лъжливо твърди, че е приятелска за потребители между 13 и 17 години. Проучване от група с нестопанска цел твърди, че TikTok може да изведе на повърхността потенциално вредно съдържание, свързано със самоубийства и хранителни разстройства на тийнейджъри, минути след създаването на акаунт, пише CNN.

TikTok далеч не е единствената социална платформа, която се разглежда внимателно от законодатели и експерти по психично здраве за въздействието си върху тийнейджърите. Държавните училища в Сиатъл съдиха компании за социални медии като Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat и YouTube, твърдейки, че платформите „причиняват криза на психичното здраве на младите хора“, затруднявайки училищната система „да изпълни образователната си мисия“.

Според психолога д-р Жан Туендж, алгоритъмът на TikTok в частност е „много сложен“ и „много лепкав“, което държи тийнейджърите ангажирани в платформата по-дълго. Много тийнейджъри описват преживяването да влязат в TikTok и възнамеряват да прекарат 15 минути, а след това остават два часа или повече. Това е проблематично, защото колкото повече време един тийнейджър прекарва в социалните медии, толкова по-вероятно е той или тя да изпадне в депресия. 

Това може само да доведе до по-дългосрочно нарастване на проблемите с психичното здраве, отчасти подхранвани от технологиите. Психолозите казват, че с нарастването на смартфоните и социалните медии около 2012 г. се е увеличил и процентът на депресия сред тийнейджърите. 

TikTok твърди, че има инструменти, които да помогнат на потребителите да определят ограничения за това колко време прекарват в приложението всеки ден и че продължава да въвежда други предпазни мерки за своите потребители, включително начини за филтриране на видеоклипове за възрастни или „потенциално проблемни“ и повече родителски контрол.

Компанията казва, че между април и юни 2022 г. е премахнала 93,4% от видеоклиповете за самонараняване и самоубийство от приложението, преди изобщо да бъдат гледани. Но тийнейджърите казват, че не най-фрапиращите видеоклипове ги държат ангажирани, а съдържанието, програмирано за тях в секцията „За вас“ на приложението.

Въпреки всички опасения обаче, има признаци, че TikTok и други социални мрежи могат да имат положително въздействие и върху по-младите потребители.

Повечето тийнейджъри твърдят, че социалните медии могат да бъдат пространство за връзка и творчество, според Pew Research. Осем от 10 тийнейджъри на възраст 13-17 години казват, че социалните медии ги карат да се чувстват по-свързани с това, което се случва в живота на приятелите им, а 71% казват, че социалните медии са място, където могат да бъдат креативни, според Pew.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай