Експерти определиха изкуственият интелект като опасен

Те предупреждават за потенциалните икономически и политически сътресения

Експерти определиха изкуственият интелект като опасен | StandartNews.com

Хиляди експерти в сферата на изкуствения интелект, сред които милиаредрът и собственик на Twitter Илон Мъск и един от основателите на Apple Стив Возняк призоваха да бъде прекратено за шест месеца обучението на системи, базирани на ИИ, които са по-мощни от технологията зад чатбота ChatGPT.

Те изразиха своите опасения и предупреждават за потенциални рискове, пред които човечеството може да бъде изправено поради развитието на изкуствения интелект в открито писмо. 

Те предупреждават за потенциалните икономически и политически сътресения, с които може да се сблъска цивилизацията и призовават разработчиците на изкуствен интелект да работят с политиците и с регулаторните власти, за да бъдат предотвратени опасностите, които може да възникнат.

В писмото те пишат: "Трябва да се запитаме дали да позволим на машините да наводнят информационните ни канали с пропаганда и неистина, да автоматизираме работата, дори тази, която носи удовлетворение и дали трябва ли да развием нечовешки интелект, който в крайна сметка може да ни превъзхожда числено, да ни надхитри и да ни замени? 

Междувременно "Европол" предупреди, че чатбовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, "имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай