Covid-локдауните вредят на китайските ИТ гиганти

Компаниите записаха най-слабия тримесечен ръст в историята си

Covid-локдауните вредят на китайските ИТ гиганти | StandartNews.com

Неумолимата борба на Пекин с огнищата на коронавируси като част от политиката на нулева толерантност към COVID доведе до значително забавяне на китайската икономика. Поради строгите санитарни ограничения, наложени от властите, големите китайски технологични компании отбелязаха значителен спад в продажбите, което доведе до най-лошия тримесечен ръст в историята им.

Гигантът в електронната търговия Alibaba за първи път в историята си отбеляза много нисък ръст на приходите за тримесечието на годишна база, докато Tencent, собственик на месинджъра WeChat и една от най-големите компании за игри в света, отчете първия в историята си спад на продажбите.

JD.com, втората по големина компания за електронна търговия в Китай, отчете най-слабия ръст на приходите в историята си, а производителят на електрически автомобили Xpeng отчете по-голяма от очакваната загуба за тримесечието и също така представи по-слаба от очакваното прогноза за следващото тримесечие, като обеща да достави между 29 000 и 31 000 автомобила. Заедно тези компании имат пазарна капитализация от над 770 млрд. долара.

През последното тримесечие в Китай се наблюдава рязък скок на случаите на коронавирус. За да се преборят с разпространението на пандемията, властите наложиха няколкоседмично затваряне на големи градове, включително Шанхай, и проведоха масови тестове на населението.

Икономиката на Китай нарасна с едва 0,4% през второто тримесечие, което се отрази на потребителското търсене и на разходите на компаниите за реклама и изчисления в облак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай