България е на четвърто място в света по ръст на .eu домейните през четвъртото тримесечие на 2022 година

Класацията обхваща страните с над 1000 регистрации на .eu домейни

България е на четвърто място в света по ръст на .eu домейните през четвъртото тримесечие на 2022 година | StandartNews.com

През четвъртото тримесечие на 2022 г. България попада на четвърто място сред държавите с най-голям ръст на регистрираните имена домейн зоната .eu. За това информират от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ, позовавайки се на съвместни статистики с Европейската организация EURid, администрираща .eu домейните.

На годишна база (четвъртото тримесечие на 2022 г., спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.) страната ни регистрира ръст от 5,4%, което я поставя на четвърто място в класацията на държавите с най-голямо нарастване. На същата позиция се намира тя по отношение ръста на тримесечна база (четвъртото тримесечие на 2022 г., спрямо третото тримесечие на 2022 г.). Класацията обхваща страните с над 1000 регистрации на .eu домейни.

Общият брой на .eu, .ею и .ευ домейните, регистрирани в края на четвъртото тримесечие на 2022 г., e 3 702 264. Страните с най-голям брой регистрации са Германия, Нидерландия и Франция, а България е в средата на класацията по този показател – на 16 позиция с общо 38 717 регистрирани домейна .eu към същия период, което е забележително за толкова малка държава. Домейните в тази зона печелят все по-голяма популярност в световен мащаб, като според данни на CENTR (асоциацията на европейските регистри на домейни от първо ниво), .еu е на пето място в топ 10, на база на регистрациите през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Сред браншовете, които избират европейски домейн, водещ е сектор „Търговия“ (18,2%), следван от „Общностни групи“ (11.77%) и „Промишлено производство“(9.79%). Сегментите „Развлечения“, „Информационни технологии“, „Мениджмънт на проекти, маркетинг и административни дейности“ и „Строителство“ също са активни потребители на интернет имена в зоната .eu. Много бизнеси си купуват .eu и като втори или трети домейн с цел превенция. Най-много европейски домейни се използват за проекти на платформата WordPress, която се развива с изключително бързи темпове. Над 60% от новите .eu имена, чиито собственици вече имат идея за сайт, избират именно нея.

Междувременно организацията EURid обяви новото издание на своя конкурс – годишните награди .eu Web Awards, предназначен да отличи най-добрите уебсайтове, използващи разширенията .eu, .ею или .ευ.  Периодът на номинации ще започне на 18 април 2023 г., а тази година ще бъде 10 – то юбилейно издание. Най-голямата хостинг компания в България – СуперХостинг.БГ – е партньор на конкурса, а страната ни по традиция се представя много добре в него и излъчва голям брой участници.

Друг интересен конкурс, свързан с .eu домейните, е SAFEonline 2023. Той е насочен към ученици над 14 г.,  които могат да създадат оригинални визуални материали по темите киберсигурност и интернет безопасност. Победителите ще имат възможност да изложат творбите си в центъра на Прага и в други два европейски града, както и да спечелят награди на стойност до 300 евро.

Успешните творби трябва да се фокусират върху различни аспекти на киберсигурността и интернет безопасността. Към темата може да се подходи от различни ъгли като киберпрестъпленията, повишаването на доверието, поверителността в интернет, кибертормоза, бъдещето на киберсигурността, фишинга, техническата сигурност, проверката на информацията, кражбите на самоличност и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай