Биткойн падна под 20 000 щ. долара

Пазарът на криптовалути загуби 70 млрд. щ. долара за 24 часа

Биткойн падна под 20 000 щ. долара | StandartNews.com

В петък, 10 март, биткойнът падна под 20 000 долара, достигайки почти двумесечно дъно на фона на срива на фондовия пазар в САЩ и фалита на Silvergate Capital, която обяви, че прекратява дейността си и ликвидира дъщерната си Silvergate Bank, която обслужваше трансакциите с криптовалути.

По данни на CoinDesk пазарът на криптовалути е загубил над 70 млрд. долара за 24 часа 12 на обяд българско време. Към този момент биткойнът е поевтинял с почти 8% до 19 900,28 долара, а етерът - с повече от 8% до 1400,63 долара.

Спадът на пазара на криптовалути беше причинен от редица фактори. Първо, отдавна е известно, че движението на цените на криптовалутите е доста тясно свързано с фондовите пазари в САЩ, по-специално с NASDAQ - американски извънборсов пазар, специализиран в акции на високотехнологични компании.

В четвъртък основните американски индекси затвориха с понижение, тъй като няколко дни по-рано председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че лихвените проценти може да се повишат и да останат по-високи от очакваното. Повишаването на лихвените проценти води до спад на цените на рисковите активи, включително на акциите и криптовалутите.

Друг важен фактор, който се отрази на пазара на криптовалути, беше сривът на големия кредитор на криптовалути Silvergate Capital, който в сряда обяви, че прекратява дейността си и ликвидира банката си.

Влияние върху пазара оказа и Silicon Valley Bank (SVB), която в сряда обяви, че продава активи на стойност 21 млрд. долара със загуба от 1,8 млрд. долара. SVB е основен кредитор на технологични стартъпи.

Както Silvergate, така и SVB инвестираха парите си в американски облигации, които загубиха стойността си, след като Фед повиши лихвените проценти. Те трябваше да продадат тези облигации на загуба, за да укрепят капиталовата си позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай