Бил Гейтс си върна титлата "най-богат на света"

Бил Гейтс си върна титлата "най-богат на света" | StandartNews.com

Бил Гейтс, съосновател на Майкрософт, отново е най-богатият човек, според индекса на милиардерите на Блумбърг. Тази нощ, веднага след затварянето на борсите стана ясно, че неговото състояние възлиза на 72,7 милиарда долара, като само през тази година то е нараснало с 10 милиарда, или 16%.

Гейтс не е притежавал титлата от 2007 година.

Гейтс изпревари собственика на най-големия мобилен оператор в Латинска Америка Карлос Слим Елу, чието богатство се оценява на 72,1 милиарда долара. Акциите на Америка Мовил (AMXL) се сринаха с 14% тази година след като мексиканският конгрес прокара редица мерки, целящи да намалят влиянието на Слим на пазара. Това изличи близо 3 милиарда долара от състоянието на 73-годишният магнат.

Новият закон ще даде право на регулаторните органи да разпродават и/или разделят телефонни компании, които притежават над 50% от пазара, или да ги принудят да дадат свободен достъп до тяхната мрежа. В момента Америка Мовил обслужва 70% от мобилните телефони в Мексико и 80% от стационарните.

Междувременно, акциите на Майкрософт отбелязаха 28% ръст тази година, подбутнати от продажби на бизнес и сървърен софтуеър, въпреки слабото търсене на персонални компютри, работещи под Windows 8. Влияние върху разстежа на състоянието на Гейтс имаше и покачването в стойността на няколко компании, като Canadian National Railway Co (CNR) и Republic Services Inc (RSG), която се занимава с преработка на отпадъци.

По-голямата част от богатсвото на Бил Гейтс е концентрирано в Cascade Investment LLC, която управлява инвестициите му в няколко публични и частни компании, между които хотелите Четири сезона и Corbis Corp. Едва четвърт от състоянието му се базира на Майкрософт.

За последните 10 години Бил и съпругата му Мелинда дариха над 28 милиарда долара за образование и инфраструктурни проекти чрез Bill & Melinda Gates Foundation.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай