Четвъртък,

Бил Гейтс: Covid отшумява, но предстои нова пандемия

От: Кристиан Антонов -
784
Бил Гейтс:  Covid отшумява, но предстои нова пандемия
A
A
A

Бил Гейтс заяви преди CNBC, че рисковете от тежки заболявания, причинени от Covid-19, са "драстично намалели", но друга пандемия е почти сигурна. В разговор с журналиста Хадли Гембъл по време на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността Гейтс, съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", заяви, че потенциална нова пандемия вероятно ще се дължи на патоген, различен от този на коронавирусите.

Той обаче добави, че напредъкът в медицинските технологии би трябвало да помогне на света да се справи по-добре с борбата с нея - ако инвестициите бъдат направени сега. "Ще има друга пандемия. Следващият път ще бъде друг патоген", каза Гейтс.

Две години след началото на пандемията от коронавирус Гейтс заяви, че най-лошите последици са отшумели, тъй като огромни групи от световното население са придобили известна степен на имунитет. Сериозността ѝ също е намаляла с последния вариант Омикрон.

Въпреки това Гейтс заяви, че на много места това се дължи на самия вирус, който създава определено ниво на имунитет и е "свършил по-добра работа за достигане до световното население, отколкото ние с ваксините".

"Шансът за тежко заболяване, който се свързва главно с това да си в напреднала възраст и да имаш затлъстяване или диабет е драстично намалял поради излагането на тази инфекция", заявява той той.

Гейтс обяснява, че вече е "твърде късно" да се постигне целта на Световната здравна организация за ваксиниране на 70% от световното население до средата на 2022 г. Понастоящем 61,9 % от световното население е получило поне една доза от ваксината срещу "Ковид-19". Той добави, че в бъдеще светът трябва да действа по-бързо за разработването и разпространението на ваксини, като призова правителствата да инвестират сега.

Гейтс, чрез фондация "Бил и Мелинда Гейтс", си партнира с британския Wellcome Trust, за да дари 300 млн. долара на Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии, която помогна за формирането на програмата Covax за доставка на ваксини в страните с ниски и средни доходи. Целта на CEPI е да събере 3,5 млрд. долара в опит да съкрати времето, необходимо за разработване на нова ваксина, само до 100 дни.

Повече технологични новини може да прочетете тук.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията