Бил Гейтс: Covid отшумява, но предстои нова пандемия

Светът трябва да действа по-бързо за разработването и разпространението на ваксини

Бил Гейтс:  Covid отшумява, но предстои нова пандемия | StandartNews.com

Бил Гейтс заяви преди CNBC, че рисковете от тежки заболявания, причинени от Covid-19, са "драстично намалели", но друга пандемия е почти сигурна. В разговор с журналиста Хадли Гембъл по време на ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността Гейтс, съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", заяви, че потенциална нова пандемия вероятно ще се дължи на патоген, различен от този на коронавирусите.

Той обаче добави, че напредъкът в медицинските технологии би трябвало да помогне на света да се справи по-добре с борбата с нея - ако инвестициите бъдат направени сега. "Ще има друга пандемия. Следващият път ще бъде друг патоген", каза Гейтс.

Две години след началото на пандемията от коронавирус Гейтс заяви, че най-лошите последици са отшумели, тъй като огромни групи от световното население са придобили известна степен на имунитет. Сериозността ѝ също е намаляла с последния вариант Омикрон.

Въпреки това Гейтс заяви, че на много места това се дължи на самия вирус, който създава определено ниво на имунитет и е "свършил по-добра работа за достигане до световното население, отколкото ние с ваксините".

"Шансът за тежко заболяване, който се свързва главно с това да си в напреднала възраст и да имаш затлъстяване или диабет е драстично намалял поради излагането на тази инфекция", заявява той той.

Гейтс обяснява, че вече е "твърде късно" да се постигне целта на Световната здравна организация за ваксиниране на 70% от световното население до средата на 2022 г. Понастоящем 61,9 % от световното население е получило поне една доза от ваксината срещу "Ковид-19". Той добави, че в бъдеще светът трябва да действа по-бързо за разработването и разпространението на ваксини, като призова правителствата да инвестират сега.

Гейтс, чрез фондация "Бил и Мелинда Гейтс", си партнира с британския Wellcome Trust, за да дари 300 млн. долара на Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии, която помогна за формирането на програмата Covax за доставка на ваксини в страните с ниски и средни доходи. Целта на CEPI е да събере 3,5 млрд. долара в опит да съкрати времето, необходимо за разработване на нова ваксина, само до 100 дни.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай